Про спадкування та волонтерство – майбутнім чернівецьким юристам

Упродовж життя кожна людина набуває для себе певних прав на майно. Передача майнових прав відбувається у порядку спадкування.  Про це і не тільки 15 вересня студентам юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича під час правопросвітницького заходу розповідала фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Волощук.

Юристка, зокрема, зупинилася на понятті та видах спадкування – за заповітом, або за законом, а також детально розповіла як відбувається поділ спадщини і хто може бути спадкоємцями.

«Спадкування – це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин», – пояснює Ольга Волощук.

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Ольга Волощук розповіла, що в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі, зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

У п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа. У п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

«Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину, – наголосила юристка.

Упродовж зустрічі майбутні юристи задавали Ользі Волощук різноманітні запитання на тему спадкування нерухомого майна. На завершення – волонтер системи БПД, четвертокурсник юридичного факультету Назар Шеремета (він, до речі, допоміг організувати цей захід) розповів студентам про те, як і де можна отримати безоплатну правову допомогу, а також поділився власним досвідом волонтерської роботи.

peredplata