Павлюк дав зрозуміти, що Гусак і Чорний провалили процес реорганізації медичних закладів області.

Заступник голови Чернівецької обласної ради Михайло Павлюк каже, що відповідальною за медичну реформу є виконавча влада. Наразі, за його словами, у неї відсутня стратегія розвитку системи охорони здоров’я як в Україні, так і в області.

«Є дуже багато спорадичних дій, які між собою не пов’язуються, як стосовно ініціатив щодо реорганізації окремих обласних комунальних установ, так і в цілому бачення третинного рівня, тобто високоспеціалізованої медичної допомоги, – каже чиновник. – Щодо конкретного випадку – обласна виконавча влада розіслала листи усім обласним комунальним закладам охорони здоров’я, в яких повідомила про те, що є чітко визначені критерії фінансування, роль НСЗУ та про необхідність початку процесу скорочення.

Тут треба розуміти, що це потрібно робити в комплексі. По-перше, проаналізувати навантаження на кожну посаду і порівняти з очікуваними доходами від НСЗУ. Можливо, подумати про перепрофілювання відділень, які працюють не в зовсім сучасних умовах. Варто подумати й про укладання додаткових договорів за програмою медичних гарантій на отримання нових пакетів. Варто й переглянути умови оплати праці керівного персоналу, особливо у період фінансових проблем. Тобто, повторюсь, все треба робити у комплексі».

А для цього, переконаний Михайло Павлюк, потрібен час, впродовж якого усім працівникам треба роз’яснити умови та наслідки оптимізації та перспективний план підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після екс-заступника голови ОДА Гостюка на посаду голови Національної служби охорони здоров’я України претендує вже чинна заступниця голови Гусак

У коментарі Медіа Агентству АСС директор департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Олег Чорний розповів, що наразі в області оптимізують не один медичний заклад.

Так, за словами посадовця такий процес вже триває в Чернівецькій обласній психіатричній лікарні, Обласному клінічному протитуберкульозному диспансері, Чернівецькому обласному ендокринологічному центрі, Чернівецькому обласному шкірно-венерологічному диспансері, Будинку дитини, Обласному лікарсько-фізкультурному диспансері, Чернівецькому обласному центрі медико-соціальної експертизи, Обласному бюро судової-медичної експертизи, департаменті охорони здоров’я та інших установах.

Тобто, оптимізація медичних закладів, на думку Олега Чорного, має дати закладам вижити і розвиватися в умовах медичної реформи.

«Це вимушений крок, ми мусимо це робити, тому що йде недофінансування цієї галузі у розрізі ІІ етапу медичної реформи. Крок правильний – і тут є багато плюсів, і мінусів. Основний мінус – це оптимізація, через яку усі заклади охорони здоров’я мають пройти. Ми, як департамент, неодноразово повідомляли усі заклади, щоб вони проводили свою штатну чисельність і витрати у відповідність.

Так, завдяки оптимізації люди, які справді спрацюють, матимуть набагато більшу зарплату. Якщо вже говорити про заклади охорони здоров’я, то зекономлені кошти установа може витратити на придбання нового обладнання, до нього запросити нового спеціаліста, а відтак, запропонувати нову послугу і підписати новий контракт з НСЗУ, а це, відповідно, гроші для закладу», – говорить Олег Чорний.

За матеріалами https://acc.cv.ua/

peredplata