Про булінг та відновне правосуддя – школярам у Чернівцях

З нагоди відзначення 10 грудня Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги, приуроченого до Міжнародного дня прав людини, фахівці та волонтери Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області завітали до загальноосвітньої школи №5 у Чернівцях.

Комунікатор центру Тарас Лазарук насамперед розповів учням 7-8 класів, що таке безоплатна правова допомога і хто може її отримати.

«Кожна дитина, як і кожен дорослий, має права та обов’язки. І одним із найвагоміших є право усіх українських дітей безоплатно отримати послуги адвоката, або захисника для складання заяви чи представництва інтересів у суді», – сказав Тарас Лазарук.

Далі юрист Регіонального центру Назарій Грицик акцентував увагу школярів на проблемі булінгу (цькування) в школі. Зокрема, детально розповів про види булінгу та відповідальність за його вчинення, а також порадив, що робити, якщо ви стали жертвою або свідком булінгу.

«Якщо ви стали свідком булінгу, потрібно втрутитися і припинити цькування. Після цього – повідомити керівництво навчального закладу про таку ситуацію і вимагати вжити заходів щодо припинення булінгу. Також можна звертатися й до Національної поліції України. Варто пам’ятати, що за булінг передбачена адміністративна відповідальність: різні види штрафів та громадських робіт. А в разі вчинення цькування неповнолітніми до 16 років, відповідатимуть батьки або особи, що їх заміняють», – наголосив Назарій Грицик.

Волонтерка БПД, психолог обласного «Соціального центру матері та дитини» Маріяна Зубатюк зупинилася на психологічних аспектах булінгу. Зокрема, вона розповіла про наслідки цього явища як для потерпілого, так і для агресора.

«Опинившись в ролі жертви булінгу, дитина отримує психологічні травми, з якими не просто впоратися у майбутньому. Для агресора це теж не проходить безслідно. Той, хто вчиняв у школі булінг, зазвичай стикається з проблемами і в дорослому віці. Найчастіше це стосується особистого життя та взаємин із різними людьми. Отже, наше з вами завдання – протидіяти булінгу і не боятися припиняти це ганебне явище!», – зазначила Маріяна Зубатюк.

Упродовж правопросвітницького заходу школярі задавали різноманітні запитання спікерам, пов’язані з конкретними життєвими ситуаціями. А на завершення Тарас Лазарук розповів про реалізацію на Буковині «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та умови її застосування.

peredplata