Потрібно більше стажу: у Пенсійному фонді Чернівецької області розповіли, хто пізніше вийде на пенсію у 2022 році.

У 2022 році зросли вимоги до страхового стажу. Страховий стаж для 60-річних українців тепер складає вже 29 років.

Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Пенсійного фонду у Чернівецькій області.

Страховий стаж – це відрізок часу, коли працівник чи роботодавець за нього щомісячно вносив страховий внесок. Іншими словами, це кількість місяців, за які людина вносила плату до Пенсійного фонду.

Зміни у страховому стажі стосуються громадян, які планують оформити пенсію в 2022 році. Страховий стаж для 60-річних українців тепер складає вже 29 років.

Реформа з підвищення страхового стажу стартувала в 2018 році з підвищення необхідного стажу з 15 до 25 років. Страховий стаж будуть підвищувати до 2028 року. Тоді мінімальний стаж для виходу на пенсію у 60-річному віці має становити 35 років.

Щоби виключити ймовірність помилок і недостовірних даних про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, слід постійно контролювати інформацію про сплату роботодавцем внесків та їх розмір. Адже через несплату єдиного внеску працівники втрачають страховий стаж та можливість отримувати зароблену пенсію. Перевіряти дані про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, можна дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду України.

Якщо у людини немає такого стажу, то у 2022-му році на пенсію у 63 роки зможуть вийти люди зі страховим стажем від 19-ти до 29-ти років.

За відсутності страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-ох років, така пенсія призначається після досягнення людиною 65-річного віку.

Громадяни, які не накопичили 15 років стажу, зможуть вийти на пенсію у 65 років і отримувати соціальну виплату. На сьогодні така виплата становить 1854 гривні.

 

peredplata