Чернівецькій облраді відповіли щодо заборони ОПЗЖ та «Партії Шарія»: що там написано

Чернівецька обласна рада на сесії у листопаді 2021 року зверталася до вищого керівництва держави з проханням заборонити діяльність політичних партій “ОПЗЖ” та “Партії Шарія” в Україні.

Відповідь на звернення депутатів опублікували на сайті обласної ради

Зокрема, у відповіді йдеться, що “вирішення питання, яке порушується у зверненні, не належить до компетенції Секретаря РНБО України та Комітету Верхової Ради України з питань правової політики”.

“Згідно зі статтею 5 Закону України “Про політичні партії в Україні” політична партія може бути заборонена в судовому порядку за адміністративним позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань, у випадку порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України певних законів”, – йдеться у документі.

Також у відповіді повідомляється, що оскільки партія ОПЗЖ заснована жителями України, вони мають право на політичні об’єднання.

“Згідно з відомостями Єдиного реєстру громадських формувань політична партія “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” зареєстрована Міністерством юстиції України 09 грудня 1999 року, місцезнаходження Партії – вул. Москворецька, буд. 13, м.Київ, Співголови Партії – Бойко Юрій Анатолійович та Рабінович Вадим Зіновійович. Згідно зі статтею 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації”.

Щодо “Партії Шарія”, то 5 березня 2021 року до Окружного адміністративного суду м. Києва подано позовну заяву Міністерства юстиції України про заборону діяльності цієї партії через виявлення порушень.

“Підставою для звернення із зазначеним позовом стала інформація, наведена у листі Головного управління Служби безпеки України в м.Києві та Київській області від 04 березня 2021 року № 51/12-1601 щодо виявлених порушень Партією1 (авт, -“Партії Шарія”) вимог чинного законодавства, а саме проведення діяльності, що заборонена відповідно до статті 5 Закону”, – йдеться у документі.

peredplata