Уряд вирішив незаплановано підвищити пенсії українцям з 1 березня

В Україні вирішено всім громадянам похилого віку підвищити пенсії з 1 березня.

Окрім планової березневої індексації, яка відповідно до закону проводиться щороку, уряд передбачив і незаплановані підвищення пенсій.

Індексуватимуть не лише “тіло” пенсії, але й доплати до неї. Крім того, підвищать розміри виплат отримувачам державної соціальної допомоги, а також призначать щомісячні доплати особам, на яких не поширюється процес індексації.  Про те, які доплати та в якому розмірі чекають на українців вже у березні, розповіла прес-служба Мінсоцполітики.

Індексація пенсій цьогоріч становитиме 14%

Завдяки цій індексації розмір пенсій зросте таким чином:

– страхові пенсії, призначені до 2019 року, в середньому зростуть на 500 грн. При цьому найменше підвищення не буде нижчим за 100 гривень;
– пенсії військових у середньому стануть вищими на 700 грн;
– мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС у середньому зростуть на 400 гривень.

Пенсіонерам, на яких не поширюється березнева індексація, підвищать пенсії на фіксовану суму у 135 гривень.

Крім того, мінімальну пенсію інвалідам І групи, які мають повний пенсійний стаж (30 років жінки і 35 чоловіки) підвищать з 2200 до 2300 гривень. Водночас непрацюючим пенсіонерам, яким бракує років до повного стажу, виплату піднімуть на 166 гривень, і вона становитиме 2100.

Також буде збільшено розмір державної допомоги:

– на дітей, що виховуються в багатодітних сім’ях збільшать її розмір на кожну дитину із 1700 гривень до 2100 (на 400 гривень);
– для одержувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які одержують державну соціальну допомогу збільшать виплати на 166 гривень (з 1934 до 2100).

На 14% індексують і доплати до пенсій, які виплачуються в Україні за віком

Таким чином, доплати до пенсій за віком стануть такими:

– для осіб віком від 75 до 80 років – 456 гривень (+56 гривень);
– для осіб старше 80 років – 570 гривень (+70 гривень).

peredplata