Цьогоріч на Буковині розширять посівні площі

Як повідомив під час нинішньої селекторної прес-конференції, присвяченої питанням підготовки до весняно-польових робіт в краї, начальник Головного управління агропромислового розвитку Чернівецької обласної державної адміністрації Микола Олексюк, під урожай 2012 року в області посіяно 49,5 тис. гектарів озимих зернових культур, що на 3,7 тис. гектарів більше, ніж в 2011 році. “Сходи озимих зернових культур отримано на площі 47,3 тис. гектарів, що становить 95,6% від загальної площі посіву, – повідомив головний аграрій краю. – Не отримано сходів на площі 2,2 тис. гектарів, або 4,4%”. На площах, де отримані сходи, в доброму та задовільному стані знаходяться 34,7 тис. гектарів або 73,3 %, слабкі та зріджені – 12,6 тис. гектарів – 27,1%. Причиною того, що частина посівів не зійшла, Микола Олексюк назвав відсутність доступної вологи в орному шарі ґрунту восени минулого року.
Крім того, за його словами, посіяно 11,3 тис. гектарів озимого ріпаку, сходи отримано на площі 9,1 тис. гектарів, що становить 80,5% від загальної площі посіву. З них в доброму та задовільному стані знаходяться 7,6 тис. гектарів – 83,4 %, слабкі і зріджені – 1,5 тис. гектарів або 16,6%, не отримано сходів на площі 2,2 тис. гектарів. Для збільшення валового збору в області розроблена структура посівних площ сільськогосподарських культур під урожай 2012 року, де передбачено розширення посівних площ на 15,7 тис. гектарів, що складає 105,2% до рівня 2011 року, з них найбільше розширення посівних площ кукурудзи на 4,5 тис. гектарів, сої на 2,5 тис. гектарів, кормових культур на 3,8 тис. гектарів та інших культур.
Він додав, що для проведення в оптимальні терміни та в повному обсязі комплексу весняно-польових робіт Головним управлінням агропромислового розвитку обласної державної адміністрації спільно з науковцями Буковинського інституту агропромислового виробництва розроблено регіональну програму дій з пересіву озимих зернових культур та ріпаку. Програмою передбачене проведення організаційних та практичних заходів щодо забезпечення сільгосппідприємств необхідною кількістю кондиційного насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, пального, мінеральних добрив та їх надходження у агроформування. Також розроблені наукові рекомендації, що стосуються особливостей догляду за посівами озимих культур під урожай поточного року в осінньо-зимовий і ранньовесняний періоди вегетації.

peredplata