Гравійні злодії Буковини руйнують село

Гравійні злодії Буковини руйнують селоЗагроза руйнування села Цурень на Герцаївщині об’єднала громаду з її обранцями

Шестеро депутатів Чернівецької облради, депутати районної та сільської рад і столичні юристи відгукнулися на сигнал SOS мешканців села Цурень. Там тріскаються стіни хат, валиться місцева церква, прямує до зсуву кладовище – а все через те, що з 2010 року і донині з річки Прут, яка проходить кордоном між Герцаївським і Новоселицьким районами, здійснюється безконтрольна вибірка гравію. Це призводить до руйнацій, і люди готові перекривати дорогу вантажівкам, які вивозять гравій з річки в цьому місці.
Коли на берег Прута разом з численною групою цуренчан прибули керівник юридичного департаменту Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» Павло Петренко і народні обранці громади, техніка, що видобувала гравій з річки на протилежному березі, навіть не призупинила роботу. Як повідомили мешканці Цуреня, вибірку гравію здійснює ТОВ «Роднічок», очолюване депутатом облради від ПР Іваном Семенюком. Ці роботи призвели до зміни русла річки Прут, через них направляється на будинки людей, а жодних протиповеневих робіт не проводиться.
Крім того, змінюються межі районів, а саме: забирається земля Герцаївського району, адже близько 2,5-3 гектарів землі сільгосппризначення в с. Радгоспівка Герцаївського району пішли під воду через проведення вищезазначених робіт.
Під час огляду місця небезпечного руйнування будівель, депутати і фахівці з юридичних питань побачили близько 20 будинків, розташованих поблизу берега річки, зі значними тріщинами, криниці, які зсуваються під землю. Цуренчани повідомили, що і вони, і радгоспівчани звертались до своїх сільрад, до Герцаївської райдержадміністрації, в 2011 році звертались до голови ОДА Папієва, однак жодних позитивних наслідків немає.
На зустрічі з цуренчанами депутат облради (фракція «Батьківщина»), керівник обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян зауважив, що свого часу, коли він очолював Службу автомобільних доріг області і мав здійснити вибірку гравію з Прута для будівництва об’їзної дороги і з метою русло регулюючих робіт, люди не дали це зробити – незважаючи на наявність дозволів і необхідної документації у Служби. І до людей прислухалися – бо тоді Уряд Юлії Тимошенко дотримувався порядку. Зараз же вибірка здійснюється без жодних дозволів і документів – і терпіння людей закінчується.
Питанням незаконної вибірки гравію з Прута впритул зайнявся і депутат обласної ради (фракція «Батьківщина») Іван Паламар. Він детально вивчив питання і дослідив попередні обсяги шкоди, яка наноситься такими діями території Новоселицького району . Він запропонував мешканцям Цуреня допомогу і у вирішенні їхньої проблеми – шляхом впорядкування русло регулюючих робіт, заборони вибірки гравію в невстановлених місцях, створення умов для притягнення до відповідальності порушників цих норм.
Павло Петренко, який є не лише фаховим і досвідченим юристом, а й депутатом Київської облради, повідомив, що подібні ситуації є і в Київській області, і там вони вже вирішуються. Тож після огляду проблемної території він повідомив, що за зверненням цуренчан групою депутатів Верховної Ради – представників Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» буде терміново підготовлено звернення до Генпрокурора та Міністерства екології. Крім того, прямо на березі річки цуренчани підписали звернення до народного депутата Геннадія Москаля Г.Г. Також депутатами місцевих рад від Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина» будуть вчинені усі можливі дії з урегулювання ситуації на місцевому рівні – Павло Петренко надає повний юридичний супровід цьому питанню.

Прес-центр регіонального штабу Об’єднаної опозиції “ВО Батьківщина»

peredplata