Росія може закрити кордон з Україною.ОНОВЛЕНО І ДОПОВНЕНО

Росія може закрити кордон з Україною.ОНОВЛЕНО І ДОПОВНЕНОГоловний лікар РФ занепокоєний спалахами холери в Україні та тим, що харчування українців контролюватимуть не медики, а ветеринари.

Глава Росспоживнагляду знайшов в Україні нового ворога – холеру, яка після реформи епіднагляду в країні може вийти з-під контролю.

При цьому головний санітарний лікар не виключає навіть закриття кордону.

Через це, російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

Як заявив Геннадій Онищенко, він стурбований через передачу в Україні ветеринарній службі функцій з контролю за харчуванням людей.

\”З\’явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, в 2012 році в Україні профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною\”, – сказав Онищенко .

Він нагадав, що в 2011 році в Донецькій області Україна було відзначено спалах холери, але Росія, завдяки скоординованим діям з українською санітарною владою, не закривала кордон для людей і товарів.

\”В Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі, в дитячих організованих колективах передані ветеринарній службі. Де факто, це є визнання громадянина України твариною\”, – сказав він.

\”Саме ветеринари в Україні будуть займатися діагностикою спалахів і їх розслідуванням в таборах, школах, оздоровчих установах і лікарнях. Для нас це сигнал для того, щоб вже з перших робочих днів 2012 зайнятися реструктуруванням майбутнього літнього відпочинку російських дітей та передислокацією його з українських курортів в регіони Росії і до Європи\”, – сказав Онищенко.

Він також наголосив, що постраждає і місцева Агроіндустрія, яка здійснює поставки до Росії.

\”Ми почнемо дуже уважно спостерігати за поставками з України всього сегменту аграрної продукції, і, насамперед, молочної, і приймемо найжорсткіші заходи при найменшому погіршенні якості. У першу чергу, постраждає малий і середній бізнес України, який поставляє продукцію в прикордонні регіони і великі міста Росії \”, – повідомив Онищенко.

[center][/center]***

Головний санлікар РФ: в Україні громадянина визнали твариною

Російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

Про це заявив керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Оніщенко \”Інтерфаксу\” в неділю.

За словами головного санлікаря, на такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передача в Україні ветеринарній службі функцій контролю за харчуванням людей.

\”З\’явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, в 2012 році в Україні профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною\”, – сказав Оніщенко.

За його словами, \”в Україні повноваження з контролю за продовольством і харчуванням, у тому числі, в дитячих організованих колективах передані ветеринарній службі\”.

\”Де факто, в цьому міститься визнання громадянина України твариною. Оскільки в Україні, як у всьому світі, чинним законодавством передбачено, що здоров\’ям людей займаються особи, які мають спеціальну медичну освіту. А харчування, як відомо, 70% всіх проблем зі здоров\’ям\”, – сказав він.

\”Ветеринарний лікар буде займатися збалансованістю раціону, його якістю та безпекою, фізіологічною повноцінністю, хоча він навчений, в кращому випадку, в області раціону телят\”, – сказав він.

\”Саме ветеринари в Україні будуть займатися діагностикою спалахів і їх розслідуванням в таборах, школах, оздоровчих установах і лікарнях. Для нас це сигнал для того, щоб вже з перших робочих днів 2012 зайнятися реструктуруванням майбутнього літнього відпочинку російських дітей та передислокацією його з українських курортів в регіони Росії і в Європу\”, – повідомив Оніщенко.

За його словами, якщо в Україні функції контролю за харчуванням будуть передані ветеринарній службі, то постраждає і місцева агроіндустрія, яка здійснює поставки до Росії.

\”Ми почнемо дуже уважно спостерігати за поставками з України всього сегменту аграрної продукції, і, насамперед, молочної, і приймемо найжорсткіші заходи при найменшому погіршенні якості. У першу чергу, постраждає малий і середній бізнес України, який поставляє продукцію в прикордонні регіони і великі міста Росії\”, – повідомив Оніщенко.

\”Я з цікавістю спостерігав за паном Тігіпком (український віце-прем\’єр Сергій Тігіпко) і вважав його дуже зваженим і прагматичним політиком, не схильним до екстравагантних рішень. Але його авторство в цих реформах дуже засмучує\”, – сказав головний держсанлікар РФ.

\”Я маю етнопрофесійні підстави, щоб публічно висловити сподівання на те, що депутати Верховної Ради України виважено підійдуть до цього питання і заблокують запропоновані правлячою елітою зміни до чинних законів щодо забезпечення санепідблагополуччя\”, – повідомив Оніщенко.

\”Сподіваюся, що найважливіший елемент біологічної безпеки сусідньої з нами держави не буде зруйнований на догоду українського аграрного лобі, і, через \”гарвардських хлопчиків\”, в інтересах інших держав\”, – сказав глава Росспоживнагляду.

Разом з тим, перший заступник головного санітарного лікаря Державної санепідемслужби України Олександр Кравчук в інтерв’ю газеті \”Урядовий кур’єр\” від 15 грудня 2011 року підтвердив, що в Україні планується впровадити такі реформи.

\”За змінами до закону, які запропонувало міністерство аграрної політики, а нині розглядає Кабінет міністрів, Державна санепідемслужба відстороняється від нагляду за харчовими продуктами і взагалі за громадським харчуванням. Ці обов’язки покладаються на Державну ветеринарну та фітосанітарну служби, включаючи й шкільні їдальні\”, – сказав він.

\”В Україні планується впровадити данський принцип, тобто всю відповідальність, у тому числі і контроль за громадським харчуванням, харчуванням у дитячих закладах тощо повністю буде покладено на ветеринарну службу\”, – повідомив Кравчук.

Джерело

peredplata