Мер Каспрук звертається до чернівчан за порадою та підтримкою

Шановна громадо, дорогі чернівчани !

Змушений звернутися до усіх вас за підтримкою та порадою, бо лише громада має право вирішального слова у визначальних питаннях життєдіяльності міста.
Кілька місяців тому виступив з ініціативою обмежити у Чернівцях продаж алкоголю у нічний час. Пропозиція була винесена на обговорення. Десятки громадських організацій її підтримали. Багато чернівчан публічно висловлювалися за впровадження такого обмеження. Була й інша думка – підприємців, які здійснюють торгівлю спиртними напоями і зазнають збитків у разі впровадження такого обмеження. Як посадовець, розумію тривогу цих бізнесменів. Але, як людина і батько, не можу погодитися з тим, що сила бажання отримати грошову вигоду має бути дорожчою за цінність здоров’я дітей та близьких, міцність родини, спокій та безпеку міського середовища.

Не вважаю, що запровадження обмеження продажу алкоголю в нічний час є порушенням демократичних свобод та конституційних прав людини. Подібні обмеження діють в різних країнах демократії, на яких ми рівняємося в розбудові громадянського суспільства, їх вже запровадили в багатьох містах Західної України.

Обмеження продажу алкоголю в нічний час жодним чином не позначилося на туристичній привабливості чи демократичності Львова, не спричинило занепад малого бізнесу та було з розумінням сприйнято підприємницьким середовищем цього відкритого європейського міста.

Переконаний, що і нашій громаді потрібно рухатися в цьому напрямку. Змушений констатувати, що депутатський корпус міської ради не поділяє моєї позиції в зазначеному питанні, що засвідчили результати голосуванні на останній сесії. Визнаю, що у таких суспільно важливих моментах , голосуючи, кожен радиться зі своїм сумлінням і чинить, як йому велить совість. Тому не буду давати оцінку, тому що відбулося, не застосовуватиму механізм «вето» .

Залишаю за собою право звернутися за підтримкою до чернівецької громади. Ближчим часом розпочну активну компанію з обговорення цього і інших питань життєдіяльності міста в трудових колективах, з різними громадськими інституціями. Закликаю чернівчан не залишатися осторонь та не бути байдужими. Вірю у мудрість і силу нашої громади. Разом ми дійдемо істини і переможемо !

Ваш міський голова Олексій Каспрук

Довідково. 25 вересня на сесії міської ради рішення про заборону роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом у нічний час підтримали лише 7 депутатів, 5 утрималися від голосування, 6 – не голосували, 31 депутат виступили проти запровадження такої заборони. Результати поіменного голосування додаються.

peredplata