Іван Гешко: «Буковинська миля» без Чинуша – «першість лазні», а не чемпіонат України

Традиційні міжнародні змагання «Буковинська миля» навіть вийшовши з минулого року за межі двох «основних» днів іменин Чернівців, залишається головною спортивною подією святкової програми Дня міста.

Власне, те, що національна федерація легкої атлетики та Мінмолодьспорту довірила з 2013 р. організаторам «Буковинської милі» проводити чемпіонат України з бігу на 1 милю, – багато про що говорить.

Цього року проект «Буковинська миля» відзначив 10-літній ювілей. Стартувавши у 2005 р. із «рядового» Відкритого Кубку Буковини з бігу на 1 милю, сьогодні це вже змагання, які відомі і користуються популярністю далеко за межами України. За ці роки в «Маленькому Парижі» змагалися і стаєри з Африки, і бігуни з Прибалтики, Франції, Польщі, Білорусі, Росії, Румунії, Молдови.

Тепер «Буковинська миля» – це масштабне спортивне свято і потужна пропаганда спорту і здорового способу життя, до чого після започаткування у 2013 р. масового забігу для всіх охочих, долучаються все більше й більше чернівчан та гостей міста, серед яких і гості з сусідніх областей. У масовому забігу «Буковинська миля 2014» взяли участь вже майже 1000 прихильників оздоровчого бігу на чолі з «головними винуватцями» цієї яскравої події – чемпіоном Європи та світу з бігу на 1500 м, заслуженим майстром спорту і кращим спортсменом України 2006 р. Іваном Гешком, який цього року біг з дружиною Олесею і трьома синочками (Тарасик і Сашко бігли самі, а маленький Ілюша – в колясці), та депутатом Чернівецької міської ради Валерієм Чинушем, який біг і з рідними, і з «робочою сім’єю» (готель «Буковина» і паби «Наше пиво» були найширше представлені в колективних заявках).

Іван Гешко: «Буковинська миля» без Чинуша – «першість лазні», а не чемпіонат України
Іван Гешко: «Буковинська миля» без Чинуша – «першість лазні», а не чемпіонат України

Ділючись з журналістами «ювілейними враженнями», зірковий бігун Іван Гешко «категорично» заявляє: «Проект «Буковинська миля» був би неможливим в таких масштабах, яких він досяг за ці роки, якби не постійна підтримка з боку нашого надійного партнера і мого земляка з Кіцманщини – депутата Чернівецької міської ради Валерія Чинуша. Без нього «Буковинська миля» могла би бути, як кажуть, хіба що «першістю лазні», а не чемпіонатом України, статус якого наші змагання мають з минулого року. Ми вдячні всім нашим партнерам, вдячні владі за підтримку, але мусимо визнати, що головна заслуга в успіху проекту «Буковинська миля» все-таки належить Валерію Миколайовичу».

Сам Валерій Чинуш не дуже охоче спілкується, якщо тональність «хвалебна» по відношенню до нього. Але на декілька запитань все-таки відповів.

Іван Гешко: «Буковинська миля» без Чинуша – «першість лазні», а не чемпіонат України

– Чи почуваєтесь Ви іменинником, як співзасновник і головний партнер «Буковинської милі»?
– Безумовно, це рідний для мене проект, яким можна пишатися. Але я казав, кажу і буду казати, що «Буковинська миля» набула таких масштабів і статусу, в першу, другу і третю чергу, завдяки тому, що у нас є Іван Гешко! Мати такого славного бігуна і непересічну особистість, як Іван, і не використовувати це, зокрема, для організації навколо його імені проектів на кшталт «Буковинської милі», було б, м’яко кажучи, неправильно.

– Забезпечувати таку «правильність» має влада…
– Так ми у співпраці з владою і проводимо «Буковинську милю». Коли Іван Гешко і Георгій Мазурашу (тоді – керівник обласного спорту) ініціювали ці змагання, я довго не роздумував. Точніше, я й до того думав, що варто організувати якийсь солідний і поважний проект навколо імені Івана, але добре, коли вже конкретизована ініціатива надходить від професіоналів відповідної справи. Бачите, Іван розпочинав проект як «граючий організатор», сам і виграв перші три «Буковинські милі», а тепер він отримав «окреме визнання» і як спортивний фахівець. Недарма Івана Тарасовича (у цьому статусі вже треба так називати) обрали головою обласного відділення Національного Олімпійського комітету України!

– Роль Івана Гешка у цьому проекті справді важко переоцінити. Але ж для реалізації подібних ідей потрібні і чималі кошти…
– Проведення «Буковинської милі» справді має чималий витратний механізм. Але я не хотів би сьогодні говорити цифрами. Бо є речі, які неможливо і не треба оцінювати в грошах. Вважаю, що ті славні перемоги і неймовірні успіхи, якими Іван прославив Україну, Буковину, Чернівці, Кіцманщину, для нас просто безцінні. Як і здоров’я нації, здоров’я підростаючого покоління, яке такими проектами, як «Буковинська миля», ми прагнемо «стійко прив’язати» якщо не до занять спортом, то, як мінімум, до здорового способу життя. Ми це робили разом з Іваном та іншими однодумцями десять років, і будемо робити й надалі, поки будуть сили і можливості.
SportBuk.com

peredplata