На Чернівеччині податківці ліквідували схемний податковий кредит на суму понад 6,2 млн. грн.

За показниками декларацій з податку на додану вартість, які подаються до Головного управління ДФС у Чернівецькій області, щомісячно від 30 до 35 представників бізнес – спільноти декларують бюджетне відшкодування. Наразі, буковинським платникам податку на додану вартість з бюджету відшкодовано понад 52,5 млн. грн., з них, грошовими коштами 30,5 млн. грн. та 22 млн. грн. в рахунок майбутніх платежів.
Чотири кращі платники області вже відчули переваги відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, отримавши його на загальну суму понад 11,6 млн. грн. Але це незначна сума, оскільки складає тільки 22 відсотки загальнообласної суми відшкодування на рахунки платників.
У Головному управлінні ДФС Буковини стверджують, що у більшості суб’єктів господарювання цієї категорії для отримання ПДВ «автоматом» варто покращити всього лише декілька критеріїв господарської діяльності. До таких критеріїв можна віднести – збільшення рівня заробітної плати, усунення розбіжностей між податковим кредитом та податковими зобов’язаннями контрагентів та погашення податкового боргу.
На сьогоднішній день податковим законодавством запроваджено ефективний механізм адміністрування ПДВ, що упереджує формування фіктивного податкового кредиту – Єдиний реєстр податкових накладних, а з 1 січня 2015 року ще й електронне адміністрування. Це дає можливість фахівцям щоденно реагувати на дії платників групи ризику та оперативно протистояти спробам ухилення від оподаткування.
За результатами впровадження сучасних податкових ініціатив, спрямованих на запобігання та протидію процесам тінізації економіки, уже досягнуто певних результатів. Зокрема, цього року ліквідовано схемний податковий кредит у 17 суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які використовували у діяльності: «податкові ями» – 6 суб’єктів із сумою схемного кредиту понад 2,5 млн. грн., транзитери – 4 суб’єкти із сумою схемного кредиту 2,6 млн. грн. та 7 підприємств – вигодонабувачів, які приховували свої податкові зобов’язання та використовували схемний кредит, сформований за посередництва несумлінних платників податків – на суму 1,1 млн. грн.
Прес-служба Головного управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata