Конфлікт у Хотинській районній виборчій комісії продовжує паралізувати її роботу

Конфлікт між головою Хотинською районної виборчої комісії Сергієм Медвецьким та більшістю членів комісії створює загрози для організації та проведення виборів до районної ради. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА. Зокрема, непорозуміння призвели до того, що не було затверджено кошторису, найманий персонал подав заяви на звільнення, а рахунок для перерахування грошової застави від кандидатів було відкрито тільки 28 вересня.
Побувавши на засіданні Хотинської районної виборчої комісії 26 вересня, спостерігач «Опори» відзначив, що робота комісії через конфлікт фактично паралізована. Там не було прийнято жодного важливого для подальшої роботи рішення. Це при тому, що термін закінчення реєстрації кандидатів до районної ради спливає 30 вересня. Тільки 28 вересня було відкрито необхідні для внесення грошової застави рахунки.

«Опора» раніше вже повідомляла, що 23 вересня 8 членів Хотинської РВК (від Опозиційного блоку, партії «Нова держава», Радикальної партії Ляшка та Батьківщини) подали звернення до Центральної виборчої комісії на дії голови Сергія Медвецького (безпартійного, за поданням «Народного фронту») з прохання звільнити його з посади. Під час засідання на вимогу членів комісії Сергій Медвецький показав свій паспорт із зазначеною там датою реєстрації в м. Хотин – 25.09.2015, тоді як головою комісії він став 21.09.2015. А без визначеного місця реєстрації в Хотинському районі, він не міг бути головою на ту мить.

«Я мешканець Хотина. І тут моє місце реєстрації», – прокоментував ОПОРІ цю ситуацію Сергій Медвецький.

Він стверджував, що на момент його призначення головою діловодство комісії було у занедбаному стані. За словами голови комісії, чимало постанов були прийняті з порушення закону: рішень про затвердження цивільно-правових угод з найманим персоналом не було (лише згадано у протоколі засідання), до 28 вересня не було створено рахунків.

Сергій Медвецький запевнив, що не було затверджено та надіслано до Центральної виборчої комісії кошторису з доходів та видатків на підготовку та проведення місцевих виборів. Тим часом колишній бухгалтер Галина Анішевська заявила, що звільняється. Він прийняв її заяву, і це, за словами Сергія Медвецького, стало головною причиною скарги членів комісії. Після його пропозицій переглянути на прозорій конкурентній основі партнерів щодо друку бланків, закупівель канцтоварів комісія категорично відмовилася. «Значить, у них є якась мотивація», – заявив Медвецький.

Бухгалтерка Галина Анішевська заперечила закиди. Мовляв, вона простий бухгалтер і не має таких грошей, «щоб запропонувати людям щось більше». Блокування роботи комісії, за словами Галини Анішевської, сталося через небажання Сергія Медвецького відкрити спецрахунок для застави на попередню голову Наталю Марцинкевич. Адже документ з мокрою печаткою про призначення нового голови ще не надійшов із Центральної виборчої комісії. Через це, за її словами, подальша робота комісії була ускладнена.

Членкиня комісії від БПП «Солідарність» Олена Паладюк вважає з цього приводу, що комісії «пора почати працювати». Кошторис, за її словами, дійсно не було прийнято. Лілія Придрик, членкиня комісії від «Батьківщини», одна з тих, хто підписували звернення до ЦВК, заявила, що голова комісії «діє не за законом». Її колега Наталя Борковська (теж від «Батьківщини») з цього приводу додає, що Сергій Медвецький «нічого поганого не робить, але не вміє розбиратися з людьми». Діловодство, за її словами, перебуває у нормальному стані, а всі постанови своєчасно відправляли до ЦВК. Це підтверджує і членкиня комісії від Опозиційного блоку Катерина Іванська. Вона переконує, що діловодство не було у занедбаному стані, а кошторис був розроблений, його було доручено перевірити і подати. Голова комісії, на думку Катерини Іванської, «не хоче йти на компроміс».

Втім, за словами голови комісії Сергія Медвецького, він планує підготувати звернення до СБУ, прокуратури та міліції, що стосується надання правової оцінки діяльності членів комісії.

Як випливає з вищезазначеного, ситуація в Хотинській територіальній виборчій комісії досить напружена і негативно впливає на її роботу. За умови, якщо будуть й надалі не прийматись або блокуватись необхідні для організації виборчого процесу рішення, вибори на Хотинщині можуть опинитись під загрозою зриву.

Нагадуємо, що з 22 вересня починає роботу гаряча лінія Чернівецького представництва Громадянської мережі «ОПОРА». Відповідно всі бажаючі можуть задзвонити за номером 099 010 6551 і отримати консультацію щодо виборчого процесу або ж повідомити про порушення.

Станом на 28 вересня на телефон гарячої лінії вже звернулось 10 людей. Переважно це були кандидати, які цікавилась правилами реєстрації та агітації. Також отримано два повідомлення про порушення, які перевіряються спостерігачами.

Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

peredplata