На Жучці не все спокійно

На Жучці не все спокійноМешканці мікрорайону Стара Жучка, що в Садгірському районі Чернівців, 29 березня знову зазнали нападу на їхні землі з боку Чернівецької міської ради. Ще в 2004 році своїм рішенням та забрала ділянки юридично. А тепер намагається зробити це фактично. Уже більше п’яти років місцеві мешканці в судах намагаються захистити своє право на землю. Але це не спиняє владу. Вже навіть будівництво розпочалось на землях, які десятиліттями оброблялись садгірчанами.

Попри все, люди не мають наміру опускати руки. Руками піднімуть і вила, і граблі. Бо готові і до мітингів, і до перекриття доріг. Аби лиш їхніх земель не чіпали.

— З цієї землі годується вся моя родина, — розповідає мешканка Старої Жучки Вікторія Алєксєєва. – Маю дві корови і теличку. Де їх випасати? А дають для господарства лиш 10 соток. На пенсію у 800 грн. не прогодуєшся. Тому й землю постійно обробляємо, засаджуємо. З того маємо врожай. А зараз у мене цю землю відбирають. Тоді з чого жити? Земля ця мені у спадок дісталася. І що, я тепер повинна погодитися, аби на ній хтось чужий будувався? У нас і план на руках, і інвентаризаційна справа. А в міській раді кажуть, що то все недійсне. Ноги всі пооббивала, але ніде немає помочі.

Невдоволення та неспокій пані Вікторії розділяють і її односельці. Так, односельці. Адже вважають себе селянами, а не мешканцями міста.

— Ми не живемо в межах міста. Ми – село Новоселицького району. А місто незаконно розпоряджається нашими землями, — стверджують місцеві люди. – Задля оформлення документів доводиться роками вистоювати в чергах до міських управлінь. В сільській раді та районі було б легше. Ми за свої гроші дороги ремонтуємо, газ проводимо, а міська влада тільки рекламується за наш рахунок.

— Думали, що змінилась влада, і тепер нас почують, лишать у спокої та віддадуть наші землі, проте не так сталося, як гадалося, — розповідають мешканці Жучки. – Звісно, землі прямо біля міста усім хочеться. А прості люди нікому не потрібні.

Стара Жучка – це колишнє село (самі мешканці впевнені, що селом є і наразі), на території котрого функціонував чи не найкращий на весь Союз радгосп «Червоний прапор» Новоселицького району. Землі, що перебували у користуванні радгоспу, після переходу до підпорядкування місту були занесені до земельного резерву. Люди теж отримали землі. Та приватизувати їх повністю не змогли. Бо влада дозволяє приватизувати тільки 10 соток. А рештою землі розпоряджається відповідно до Генерального плану забудови міста, котрий був скорегований 2004 року. Тепер же землі, котрі колгоспники «Червоного прапора» та їхні нащадки обробляли, роздані під забудови чужим людям, бо мешканцям Старої Жучки землі не дають. На колись родючих ґрунтах виростають, мов гриби, великі будинки. Люди ж наразі планують створити ініціативну групу і довести, що Стара Жучка належить не до території міста, а до Новоселицького району. Адже ні плану входження її до Чернівців, ні будь-якого рішення ради УРСР щодо приєднання території Старої Жучки до міста не було, впевнені вони. Люди переконані, що чернівецька влада не має права роздавати землі їхніх дідів-прадідів чужим людям.

Ми, своєю чергою, звернулись з інформаційним запитом до департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради. Запитали, чому у людей забирають землю і чи насправді Стара Жучка до міста не належить.

З департаменту нам відповідь надійшла. У ній йдеться, зокрема, про те, що 5 березня 2009 року була прийнята Постанова Верховної Ради України № 1101-ІV «Про зміну меж міста Чернівці та Глибоцького району Чернівецької області», згідно з якою в межі міста включено 29,85 га та за-тверджена територія міста Чернівці загальною площею 15275,33 га. Чернівецьким науково-дослідним та проектним інститутом землеустрою адмі-ністративна межа міста Чернівці винесена в натуру (на місцевість), згідно з розробленим проектом землеустрою, а саме, встановлені межові знаки затвердженого зразка. Відповідно до генерального плану Чернівців, затвердженого рішенням 26 сесії міської ради ІV скликання від 4 листопада 2004 р. № 562 та вимог статті 38 Земельного кодексу України, територія земель, вказаних у запиті, належить до земель житлової та громадської забудови. Використання цієї категорії земель здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою. Окрім того, рішенням Чернівецької міської ради від 24 квітня 2008 року №570 затверджено схему генплану забудови житлового кварталу на вул. Дібровецькій площею 4,5 га в 2009 р. (рішення №1037), а також детальний план забудови на вул. В. Александрі площею 2,13 га в 2011 році (рішенням №348) і затверджено проект детального плану території садибної житлової забудови, обмеженої вулицями Широкою, Таманською та 1 провул. Хотинським площею 3,80 га.

Ми ж просили у департаменту назвати нам і прізвища громадян, які нині отримали земельні ділянки для будівництва на території мікрорайону Стара Жучка. Однак нам відповіли, що така інформація є конфіденційною і що, згідно зі ст.11 Закону України «Про інформацію», не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

Надія ВІРНА

peredplata