Буковинська інтелігенція стала на захист української мови і вимагає скликання громадської ради при ОДА ЗВЕРНЕННЯ

Буковинська інтелігенція стала на захист української мови і вимагає скликання громадської ради при ОДА ЗВЕРНЕННЯ11 липня в Українському народному домі в Чернівцях відбулося засідання громадської ради дому. На ньому зібрались більше 30 представників інтелігенції Буковини – письменник, науковці, працівники культури та освіти. Питання, яке стояло на порядку денному, – це захист української мови від знищення. І за результатами обговорення прийнято звернення до українського народу, органів державної влади та місцевого самоврядування.

Представники інтелігенції Буковини переконані, що прийняття в протизаконний спосіб провладними депутатами Верховної Ради України законопроекту «Про засади державної мовної політики» в другому читанні та цілковита нездатність опозиційних депутатів протистояти цій сваволі вимагає від кожного громадянина України рішучих дій на захист Конституції України та своїх національних прав.

Сьогодні, кажуть громадські активісти, коли фактичну русифікацію публічного життя в Україні вводять в ранг «закону», кожен з нас повинен дати відповідь на дуже важливі запитання:

– Чи згодні ми з тим, що 10% населення України матимуть більші національні права, аніж решта 90%?

– Чи бажаємо ми, щоб всі без винятку чернівецькі діти в обов’язковому порядку додатково вивчали ще дві мови – румунську та російську?

– Чи хочуть працівники органів державної влади і органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій в обов’язковому порядку володіти румунською та російською мовою та вести цими мовами службову документацію?

– Чи згодна кожна українська родина щорічно платити по тисячі гривень на розбудову Путінського «русскава міра» в Україні?

– Чи маємо ми право віддати на виборах бодай один голос за партії, які служать своїм московським господарям, а не дбають про добро українського народу?

– Ця проблема не залежить від національності, бо українська мова – це мова громадянства українського, – зазначив голова товариства \”Український Народний Дім в Чернівцях\” Володимир Старик. – І гідність не тільки українців, а й представників інших національностей прийняттям такого закону принизили. Це відкрите оголошення війни.

– Ті, хто писав і приймав закон, за порушення конституції мають нести відповідальність, – зауважив голова правління обласного товариства «Просвіта»
Остап Савчук. – І потрібно самоорганізовуватись на захист української мови. Адже мову потрібно не тільки знати, а й вміти її захищати.

– Наша найбільша біда – це манткурство та зрадництво, – зазначає професор ЧНУ Надія Бабич. – І винні в цьому ми самі. А від звернення до тих, хто такі закони приймає, сподівання невеликі. Потрібно переконувати манкуртів (людина зі стертою історичною пам\’яттю, – \”Час\”) і повернути їх до України. Бо нищення української мови та культури відбувається за їхньої мовчазної згоди.

– Цей закон не може бути в принципі підписаний ні головою верховної ради, ані президентом, – переконаний політолог Ігор Буркут. – Їм потрібно тільки стравлювати російськомовне населення з україномовним. І їх цікавить тільки те, що ми будемо битися між собою. Але цього робити ми не будемо. Потрібно зустрітися з представниками національних меншин за круглим столом і поговорити про те, як вони себе почувають в Україні. Якщо пригнічено, то чому. І тоді ми, громадськість, розробимо новий закон, який враховуватиме всі міжнародні хартії та норми. А зараз можна констатувати, що існує загроза не тільки мові, а й державності загалом. І те, яка буде позиція громадськості з цього питання, покаже, як воно буде далі. Тож будемо захисниками своєї держави.

– Сьогодні потрібно активізувати народний рух на збереження української державності, – переконана голова прес-клубу та директор радіо \”Буковина\” Тетяна Смолдирева. – Політична криза, яка склалась в країні, ставить ріж сумнів незалежність та державність. І це якраз в період, коли за кілька днів ми святкуватимемо річницю з прийняття Декларації про державний суверенітет та Акту проголошення незалежності України. Сьогодні присутні члени громадської ради при ОДА. Думаю, ми будемо вимагати проведення засідання ради, на котрому піднімемо питання захисту української мови.

– Якщо проаналізувати офіційні статистичні дані, то українська культура в Україні перебуває в глибокій меншості, – наголосила голова облорганізації Спілки письменників Віра Китайгородська. – Але перший удар ми отримали тут, в Чернівцях, коли влада вирішила знищити книгарні. І керував цим процесом Галиць. Як вони потім дивляться в очі людям, своїм батькам? Нащадки, певно, проклянуть тих чиновників, які руйнують мову та культуру. А нам потрібно переходити від оборонної позиції в наступальну. І нашим лозунгом має бути ніщо інше, як \”Ідемо в наступ\”, бо ж відступати нікуди!

Також говорилось про те, що цей закон окрім всього ще й знищить українську книгу. А тому бути байдужими зараз смертельно небезпечно.


ЗВЕРНЕННЯ

Президентові України Віктору Януковичу
Голові Верховної ради України Володимиру Литвину
Прем’єр-міністру України Миколі Азарову
До депутатів місцевих рад Чернівецької області
До всіх громадян України

Звернення громадськості Чернівецької області з вимогою припинити
дискримінацію української державної мови в Україні
від 11 липня 2012 року

Ми, представники громадських організацій, наукових та творчих кіл Чернівецької області, висловлюємо свою стурбованість з приводу прийняття у другому читанні Верховною Радою законопроекту «Про мовну політику в Україні».

Мовна політика української держави потребує належного законодавчого врегулювання, оскільки досі залишається чинним ще закон «Про мови в Українській РСР» 1989 року. Однак провокаційний законопроект, внесений двома антиукраїнськими депутатами Колісніченком та Ківаловим, замість того щоб впорядкувати використання державної мови та мов етнічних громад в публічній сфері, збурив українське суспільство та спричинив політичну кризу в парламенті.

Законопроект майже не містить норм, які конкретизують конституційне положення про державний статус української мови, натомість він дозволяє використовувати регіональну мову замість державної (а не паралельно з нею) органам державної влади і органам місцевого самоврядування, державним підприємствам, установам та організаціям.

Окрім цього, попри голослівні твердження розробників законопроекту про рівні мовні права усіх громадян України, він впроваджує функціональну нерівність мов, надаючи виразну перевагу російській мові та майже повністю ігноруючи потреби мов, яким загрожує зникнення внаслідок малої кількості носіїв.

В разі прийняття законопроекту він вимагатиме величезних додаткових видатків з державного та місцевих бюджетів (за оцінками фахівців Міністерства фінансів України видатки на його виконання становитимуть від 12 до 17 мільярдів гривень на рік).

Зважаючи на антиконституційний і суперечний Регламентові Верховної Ради України спосіб прийняття законопроекту «Про мовну політику в Україні», а також враховуючи те, що він суперечить цілій низці статей Конституції України та вносить розкол в українське суспільство ми вимагаємо від керівництва держави та органів місцевого самоврядування рішучих дій на захист Конституції України та консолідації української держави.

Ми закликаємо голову Верховної Ради України Володимира Литвина опротестувати та не підписувати цього законопроекту!

Ми закликаємо Президента України Віктора Януковича виконати свій головний обов’язок – бути гарантом Конституції України – та накласти вето на цей законопроект!
Ми закликаємо Кабінет Міністрів України негайно підготувати та внести до Верховної ради України після проведення широкого громадського обговорення новий законопроект «Про мовну політику» з врахуванням вимог Конституції України, рішення Конституційного суду від 14 грудня 1999 року (справа про застосування української мови) та міжнародного законодавства!

Ми закликаємо депутатів місцевих рад Чернівецької області надіслати свої депутатські звернення до органів влади України, в яких висловити рішучий протест проти прийняття законопроекту «Про мовну політику в Україні»!

Звертаємося до представників етнічних меншин з закликом не піддаватись на політичні провокації авторів цього законопроекту, який не вирішує нагальних проблем та не сприяє розвитку національної культури, а є спробою відволікти увагу від соціально-економічних проблем в державі та порушити одвічні традиції цивілізованих міжетнічних взаємин, які склались на Буковині та в Україні. Нещодавній демонстративний виступ в парламенті російською (а не рідною румунською) мовою лідера громадської організації Румунської спільноти України, народного депутата Іона Попеску засвідчив, що справжньою метою аналізованого вище недолугого законопроекту є не підтримка мов етнічних меншин в Україні, а русифікація як українців, так і інших національних громад, зокрема буковинських румунів та молдаван.

Звертаємося до всіх українських виборців, незалежно від їхнього етнічного походження чи політичних переконань, з закликом дати належну оцінку політичним провокаторам. Ми не повинні підтримувати ті політичні сили та політиків, які намагаються розколоти Україну за мовною чи іншими ознаками! Місце цим політиканам не в парламенті, а на задвірках історії!

У разі невиконання наших вимог ми закликаємо всіх громадян України до проведення безстрокових акцій протесту та бойкоту норм законопроекту «Про мовну політику в Україні»!

Пам’ятаймо, що нашим основним законом є Конституція України, 65 стаття якої вимагає від громадян України захищати нашу Вітчизну, її незалежність, територіальну цілісність та державні символи!

Надія Бабич, професор Чернівецького національного університету, член Національної спілки журналістів України

Володимир Бешлей, депутат Чернівецької міської ради

Олександр Боберський, депутат Топорівської сільської ради (Новоселицький район Чернівецької області)

Олег Ботушанський, голова ЧОГО благодійного фонду сціальної реабілітації «Добротвор»

Олександр Бурденюк, отаман українського козацького товариства Чернівецької області “Буковинський козацький кіш”

Ігор Буркут, кандидат історичних наук, політолог, член Національної спілки журналістів України

Максим Бурбак, голова міської організації «Фронт змін»

Володимир Васьківський, профспілка захисту підприємців м.Чернівців

Ярослав Волощук, редактор часопису «Буковинська тайстра»

Ігор Гаврада, кандидат політичних наук, викладач історичного факультету Чернівецького національного університету, заступник голови ЧОГО «Буковинський центр виборчих технологій»

Галина Гаманюк, уповноважена від ЧММГО «Товариство українських студентів-католиків «Обнова»

Отілія Гуліка, голова ЧМГО «Гільфе»

Марія Довгань, заступник директора обласної наукової бібліотеки ім.В.Івасюка

Марія Довгей, голова Чернівецького міського товариства споживачів «Порядність»

Володимир Зав’ялов, директор ЧМГО «Буковинська партнерська агенція»

Марія Кирилюк, голова ЧОГО «Асамблея інвалідів»

Віра Китайгородська, голова обласної організації Національної спілки письменників України

Георгій Кожолянко, професор кафедри етнології, античної та середньовічної історії Чернівецького національного університету, член правління ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

Віктор Косяченко, кандидат філологічних наук, літературознавець, член національної Спілки письменників України, почесний голова ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

Ярослав Курко, голова правління обласного товариства «Знання»

Лариса Кубасова, голова ЧОО «Вертикаль»

Мирослав Лазарук, директор меморіального музею Володимира Івасюка, головний редактор «Буковинського журналу», член Національної Спілки Письменників України

Віктор Медведєв, член обласної громадської ради підприємців

Богдан Мельничук, професор кафедри української літератури Чернівецького національного університету, член національної Спілки письменників України

Святослав Мельничук, голова Братства УПА Буковини, художній керівник хору «Гомін Буковини», лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича

Олександр Мостіпака, заступник головного редактора газети “Молодий буковинець”, голова ЧОГО «Комітет виборців»

Євгенія Олійник, ЧОГО «Комітет виборців України»

Віктор Павлюк, заслужений економіст України, голова Чернівецької міської ради в 1991-1994 роках

Василь Палагнюк, голова ветеранів фізичної культури та спорту області

Марія Пелех, секретар-референт ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

Остап Савчук, художній керівник Чернівецької обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України, голова ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

Оксана Серотюк, голова ЧММГО «Комітет молодих виборців»

о.Валерій Сиротюк, вікарій Буковинський Української Греко-Католицької Церкви

Тетяна Смолдирєва, депутат Чернівецької обласної ради, член Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України, голова ЧОГО «Чернівецький прес-клуб реформ»

Володимир Старик, голова товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», член Національної спілки журналістів України

Тадей Сулятицький, заступник голови правління Чернівецького відділення фонду культури

Дмитро Тащук, член правління ЧООВТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка

І.Тимофій, голова Садгірської районної організації інвалідів

Ярослав Філяк, голова Чернівецького обласного товариства дітей політв’язнів та репресованих «Спадкоємці»

Тарас Халавка, секретар товариства «Український Народний Дім в Чернівцях», адміністратор сайту «Буковина толерантна»

Юрій Халавка, кандидат хімічних наук, викладач хімічного факультету Чернівецького національного університету, старший пластун станиці Чернівці НСОУ «Пласт»

Олександр Хома, голова ЧММГО «Фан-Клуб братів Кличко»

Тетяна Чайка, голова ЧММГО «Клуб української молоді»

Антон Шкуро, аспірант Чернівецького національного університету, заступник голови ЧММГО «Спілка активної молоді»

Світлина

peredplata