А Фірташ з Чернівців не виходив…

Річниця Євромайдану на Буковині ознаменувалася наступом на демократію регіоналів і тушок. Вони вміло пережили Майдан, вижили, зміцніли і почали… наступи.

А Фірташ з Чернівців не виходив…

Ніхто з них нікуди не подівся. Люстрація зачепила тільки одного лікаря Мігайчука. Його повозили у смітнику і на тому розійшлися. Напевне, всім тим, кого повинна стосуватися люстрація, возіння в «Альтфатері» лікаря стало вигідним. Після цього всі заговорили про неєвропейські методи люстрації і відклали її на потім. А потім на сесії обласної ради виступив активний регіонал і антимайданівець з села Біла Кіцманського району Олег Унгурян. Він вимагав, аби регіонали знову призначили собі губернатора. Або повернули Папієва. Його контрреволюційний виступ керівництво облради мовчки схвалило. І контрреволюція пішла у наступ.

ГО «Майдан», різні люстратори, автомайданівці, самооборона та інші активісти, які прийшли до керування цими організаціями, коли ми уже розібрали барикади, також мовчки сприйняли наступ регіоналів на Буковині.

Відчувши силу і вседозволеність, янучари вирішили придушити будь-які прояви демократії в області. На наступній сесії вони показали, хто є справжнім господарем на Буковині.

Коли корупціонера Валентина Маніліча піймали за руку і його засудив суд, депутати не дозволили знімати з посади цю регіональну тушку. Після голосування, де 33 – «за» зняття, 33 – «проти» та 1 «утримався», все стало зрозумілим: контра керує областю.

Тепер скажіть, будь ласка, панове яценюківці, для чого вам першим заступником голови облради Ярослав Курко? Він мовчки просидів усе засідання і цим легітимізував дії контрреволюційних регіоналів. Майданівці і люстратори з самообороною та автомайданом у цій ситуації виглядають як ряджені клоуни, а не дієві громадсько-політичні сили. На них уже ніхто не звертає уваги. Бо за рік вони не змогли довести, що стали дієвою і потрібною силою на теренах краю. А може, навпаки, вони уже прикормлені владою регіоналів і угодовців?!

Бій контрі спробували дати студенти. На річницю Майдану вони озвучили вимоги щодо розпуску обласної ради і громадського контролю над діяльністю влади. Але на їхні вимоги глибоко наплювали. Прикрившись словами про війну, коли не можна розхитувати владу, озвученими вустами того ж Ярослава Курка, керівництво облради вирішило надалі жити так, як до Майдану. А чому ж-бо ні? Все і всі залишилися на своїх місцях. Навіть Папієв став народним депутатом. Тож студентів вирішили поставити на місце, яке їм визначили янучари ще минулого року. Забігаючи наперед, зауважу: даремно вони це зробили. Бо студенти – це не угодовці з колишнього «Фронту змін», а теперішнього «Народного фронту». Вони від свого не відступлять. І нехай моляться щури регіональні по закутках, що нині молодь вирішила усунути їх демократичним шляхом. Через вибори. Якщо цього не вдасться, то ці щури ще вмиються своєю кров’ю. І не врятує їх ні Янукович, ні Путін, ні Папієв, коли справжня самооборона, справжні люстратори, справжні бійці повернуться з війни. Тоді для Гайничеру «танець на його робочому столі» буде згадуватися як чудовий реверанс, а не вимога написати заяву про звільнення. До речі, ніхто з них не звільнився з посад. Ніхто не відмовився від мандата депутата. Як засвідчує розвиток подій, вони цього не зроблять за мирними вимогами. Тому саме регіонали і теперішнє керівництво обласної ради провокують на Буковині криваві бунти.

— А до чого тут Фірташ? – запитає той, хто не знає.
На останній сесії до депутатів звернувся директор «Чернівцігазу» з проханням захистити підприємство від податкових перевірок. Мовляв, начальник митарів області Михайло Сеничак упереджено ставиться до «Чернівцігазу», і його фіскальна служба донарахувала підприємству 37 млн. грн. сплатити державі. А хто у нас володар газу? Фірташ! І депутати повелися на це. Вони створили якусь редакційну комісію, аби відредагувати звернення до органів вищого рівня з проханням посадити на місце Сеничака і податкову службу. Тобто обласні депутати відверто стали на бік олігарха на збитки державі. То хто вони після цього: народні обранці Української держави, чи холуї Фірташа?!

Аргументи Михайла Сеничака на цих депутатів не подіяли. А даремно. Бо головний митар області викрив велику кримінальну оборудку фірташівської фірми. Він розповів, як «Чернівцігаз» безоплатно і безцеремонно забрав у людей газові мережі, газові труби і газогони, які були споруджені за кошти буковинців. Михайло Сеничак наочно довів обман сотень тисяч людей. Зала аплодисментами зустріла сміливі оприлюднення таких махінацій. Тобто буковинці підтримують податківців, котрі прагнуть давати грошові надходження до бюджету. А депутати, яких вибрали ці ж буковинці, навпаки, прислужують Дмитрові Фірташу і його схемам.

Тут виходить, як класик казав: низи не хочуть жити по-старому, а верхи не вміють управляти по-новому. Революційна ситуація. Самі собі її накликали.
У місті Чернівці ситуація ще небезпечніша. Там не тільки депутати, а й теперішнє керівництво зайняло угодовську профірташівську позицію.
Поки мер Каспрук їздив по світу, люди олігарха зміцнювали свої позиції у Чернівцях. Вони, як тепер з’ясовується, після Майдану залишилися на своїх посадах і керують так, як за партії регіонів. Тільки ці ж регіонали «обрали» собі мером фронтовика Олексія Каспрука. Улесливими словами заколисати його та й послали у світи дивитися, як там люди живуть. А самі керують. Докерувалися до того, що під самою ратушею на місці «Кобзаря», як насмішка і знущання над нацією, процвітає російський державний банк «Сбербанк Росії». Він фінансував терористів на Донбасі. А у Чернівцях буковинці несли і досі несуть свої кревні гривні й долари цьому банку. Чи є якась дієва позиція мерії? Нема.

Більше того, міськрада вела і досі веде перемовини з керівництвом обленерго, яке за безцінь продане російському олігарху, депутатові Держдуми Росії, україноненависнику Бабакову. І це замість того, аби повернути обленерго у власність держави, націоналізувати. Відчувши свою вседозволеність, обленерго дозволило собі створити проблеми на водоканалі, добитися того, що у чернівчан почалися перебої з водою. А останнім часом почало відмикати електрику в населених пунктах Буковини.

І знову ж постає питання: а де ж тут Фірташ?
Він скрізь і всюди. Його адепти нікуди не поділися з Чернівців. Вони володіють тут нерухомістю, рухомістю, ресторанами, барами, казино і контейнерами на Калинівському ринку. Вони вже почали застосовувати контроль над інформаційним простором міста і області. Вони є скрізь.
А що робить влада і мер Каспрук, коли повертається з-за кордону?

Влада і мер та його заступниця Марія Порчук легалізували Фірташа у Чернівцях. Вони повернули йому і ковзанку, і діда отмороза, і скурвлену минулого року Маланку.

І зараз тисячі чернівчан зі своїми дітьми стоять у багатогодинних чергах за дармовим пряником від отмороза. Ще й потім дякують йому. І, звичайно, Дмитрові Фірташу. Доборолися ми до самого краю. Далі уже нікуди.

А можна ж було б замість отмороза фірташівського Святого Миколая посадити у маєток на Соборній площі. Вони ж «ізбу» отмороза відкрили саме на день Святого Миколая. Навіть Марія Порчук тішилася цим. Чим потішаємося?! Своїм невіглаством?.. Совковістю?.. Рабською натурою?..
Насамкінець Фірташеві ще й Маланку дали на поталу тепер.

На Сході йде війна, а у Чернівцях цілий день будуть ходити дракони, повії і різна чортівщина. Вони будуть танцювати перед Фірташем і його холуями, будуть потішатися з нас. А там, у донецькому аеропорту, гинутимуть герої!
Зупиніться, негідники!
Бо лихо вам буде!

Петро КОБЕВКО

peredplata