Люди самі мають вирішувати з ким об\’єднуватись

Народна трибуна

Крик душі

«Так склалося, що з «легкої руки» колишнього керівника Хотинської райради Т.Кравецької, котра прагнула чимшвидше вирішити питання об`єднання громад, нам нав`язали безперспективний, але безальтернативний варіант приєднання до Перебиківської громади, – крик душі депутатів Рухотинської сільської ради (на прохання мешканців Рухотина) – І. С. Бранашко, С. С. Печеряги, В. Є. Колісник, В. М. Печеряги, М. М. Балахтар. – Ми категорично з цим не згідні. Ми, громада Рухотинської сільської ради, до якої ще входять Корнешти, Гринячка і Блищадь, вже впродовж двох сотень років жили у мирі й злагоді. Так було б і надалі, якби йшлося про об`єднання з Клішківцями, з якими, на відміну від Перебиківців, існує добротне сполучення, прадавні і зв`язки та багато інших переваг.

Спочатку на громадському обговоренні було схвалено приєднання до Клішківців. Але Кравецька настирливо агітувала людей, обіцяючи «гори і долини», отож мешканці трьох сіл почали висловлюватися за Перебиківці. Люди пересварилися, це використав тодішній кандидат на сільського голову Рухотина. Наобіцяв цим селам бозна чого і став головою. А зараз погрожує помстою депутатам, які відмовлялися підтримувати неправомірні рішення, а також тим, хто не голосував за нього на виборах.

Назло односельцям, голова знову ініціює приєднання до віддаленої Перебиківської громади, дороги до якої лісом вщент розбиті, а берегом Дністра навіть стежок немає. Протилежна думка наштовхується на його агресивну реакцію. Ми, рухотинці, поважаємо вибір Корнешт, Блищаді та Гринячки. Але при цьому просимо посприяти нам здійснити історичний акт територіального, адміністративного поділу наших сіл і нехай кожен йде своєю дорогою. Усі до єдиного рухотинці досі виступають за приєднання до Клішківців»

Писк влади

Голова Рухотинської сільської ради Валентин Іванович Докієн запевняє, що у питаннях об`єднання громад ніколи не піде і не йде проти людей. Яке вони висловлять бажання, те й підтримає. Поки що більшістю голосів із трьох сіл, що входять до Рухотинської сільради, люди хочуть об`єднатися саме з Перебиківцями. Питання не вирішене. Звернення ж до всіх можливих інстанцій пишуть ті, хто завчасно не хотів, аби сільським головою обрали саме його.

Йдеться найперше про оточення попереднього сільського керівника. За словами Валентина Івановича, зараз дуже тяжко пожинати плоди роботи попередників, котрі на власний розсуд людям «давали город у городі, землю в землі. Наміряли землю навіть школярам, а бухгалтер сільради, пропрацювавши всього 1 рік, також «заслужено» отримала 40 безцінних сотих …» Зараз, мовляв, чергового разу збиратиметься громада, треба запросити депутатів з району та області й детальніше поспілкуватися щодо питань об`єднання. При цьому вивчити і обговорити нормативні документи. Адже йдеться про добровільне об`єднання громад задля блага людей, а не всупереч їхній волі.

Однак при цьому треба звертати увагу на те, щоб не знищити Корнешти, Блищадь та Гринячку. Поки що сільський голова саме Перебиківців, за словами Валентина Докієна, більше налаштований допомагати. Клішковецький керівник вочевидь проти – мовляв, хочете – приєднуйтеся, але я не маю для вас закладеного бюджету…

Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Сподіваємося, керівник Рухотинської сільради дотримається слова. Аби злободенні питання децентралізації справді були належно роз`яснені громаді, а остаточний вибір став законним, виваженим та приніс лише користь.

peredplata