Зведення за 22 липня: бої в Донецьку почали носити локальний вуличний характер

Зведення за 22 липня: бої в Донецьку почали носити локальний вуличний характерСьогодні сили АТО продовжили наступ на позиції бойовиків. Як ми прогнозували у вчорашньому зведенні, терористи побігли, відступаючи далі вглиб окупованої території у бік РФ.

Вночі більша частина банди Мозкового втекла з Лисичанська та Сєвєродонецька в Первомайськ і Стаханов. У містах залишилися розрізнені угруповання, які вирішили не підкорятися вказівкам Мозкового і діяти самостійно. До обіду силами АТО був звільнений Сєвєродонецьк і почалася зачистка Лисичанська, де залишився незначний осередок опору бойовиків. Триває битва за Донецьк і Горлівку. Горлівська банда практично оточена. Якщо успіх наступу буде розвинений далі, то форпост терористів незабаром впаде і в цьому місті.

Сьогодні сили АТО почали наступ відразу з чотирьох напрямків: Дзержинська, Светлодара, Молочного та Озеряновки. Продовжився наступ і з північного напрямку на Донецьк.

Збройні сили України звільнили Авдіївку, куди після проходу колони в бік Донецька знову повернулися терористи. Ситуація з Карлівкою залишається замороженою, так як її вирішили просто оминути, вдаривши по Донецьку з боку Нетайлово.

Триває наступ з боку Мар\’їнки.

По суті, бої в Донецьку почали носити локальний вуличний характер. Терористи використовують тактику \”живих щитів\”, організовуючи свої гнізда і вогневі точки в житлових мікрорайонах, де, зокрема, вони розміщують свої зенітки і артилерію. Це ускладнює ведення бойових дій силами АТО, українська армія змушена ретельно зважувати свої дії для недопущення загибелі мирних громадян. Разом з цим, бойовики продовжують проводити провокаційні обстріли мирних районів для підтримки ілюзії \”каральної операції хунти\”, інформацію про яку вони ретельно культивують серед населення.

Також сьогодні була здійснена спроба прориву терористів в бік Старобешеве. Як підтвердили наші джерела, вночі був проведений обстріл прикордонних населених пунктів у вказаному районі.

З району п. Луганського сили АТО почали наступ на Дебальцеве.

Слід зазначити, що повною несподіванкою для ворога, який засів в Попасній, став розвиток наступу батальйону \”Донбас\” з боку Камышевахи, що змусило терористів відступити з Попасної в бік Калиново-Борщеватого.

Таким чином, до вечора Попасна вже була звільнена. Правда, шлях з Лисичанська у Первомайськ і Стаханов поки ще повністю не заблокований, триває зачистка району.

За словами комбата \”Донбасу\” Семена Семенченка, Попасна повністю звільнена. \”Над адмінбудівлями підняті українські прапори. Терористи починають розбігатися з сусіднього Первомайська. Блокпост на в\’їзді в Первомайськ знищений\”, – підкреслив комбат.

Що стосується Луганська, то продовжується наступ сил АТО з північного, західного і південно-західного напрямків. Поки ще не вдалося остаточно заблокувати проникнення груп бойовиків з боку ПП Ізварине. У прикордонному Краснодоні зараз затишшя, але спостерігається присутність невпізнаних осіб у військовій формі зеленого кольору без розпізнавальних знаків (за описом місцевих жителів, схожих на \”зелених чоловічків\”). Вони тримаються осібно і не змішуються з місцевими сепаратистами-алкоголіками, які стоять на блокпостах.

Також вночі був зафіксований прорив колони техніки з боку РФ в район Суходільська. Вдень помічено переміщення військової техніки в напрямок Ровеньок і далі на Свердловськ. Крім того, з Ровеньок помічено рух техніки терористів в напрямку ПП Должанський і на Маринівку.

На тлі цього створюються передумови підготовки прориву в названих районах.

Що стосується можливих планів терористів, то тут можна чекати контрудар у напрямку Попасній з метою відрізати сили АТО, ведуть наступ на Дебальцеве. Можливо, терористи спробують створити котел в районі Світлодарськ-Луганське. До такого повороту варто бути готовими. Крім того, найближчим часом можливі теракти, зокрема, вибухи дамб водосховищ . Не варто забувати, що навіть у звільнених районах залишилася військова техніка і сили терористів. Тому можливі подальші провокації та диверсії.

На тлі внутрішніх проблем, що загострюються і зовнішні: Росія і далі накопичує сили своїх ударних угруповань вздовж державного кордону з Україною, але судячи з усього, ці дії носять скоріше психологічний характер і варіант вторгнення розглядається в якості запасного, а не основного. Стягнуті до кордону установки РСЗВ \”ГРАД\” продовжують періодично обстрілювати українську територію. Ймовірно, основним планом російської сторони є подальша підтримка затяжного конфлікту на сході України. По внутрішніх каналах стало відомо, що у РФ діють і продовжують створюватися нові спеціальні табори для підготовки терористів. Вербування до лав бойовиків відбувається не тільки на території РФ, але і в окупованому Криму. Перевага віддається відставним військовим, які пройшли війни на Кавказі і фахівцям, котрі побували в гарячих точках. При цьому російська сторона вибірково підходить до політики преміювання та змісту \”солдатів удачі\”. Послуги деяких найманців щедро оплачуються, інша ж частина, яку називають \”ідейним м\’ясом\”, практично не фінансується. Таким прищеплюють ідеї винятковості їх боротьби з світовим сіонізмом, держдепом США і бандерівським фашизмом. При цьому все ставиться на рейки різних релігійних течій, від радикального ісламізму до дикоправославія.

ЗОВНІШНЬОПОЛІТИЧНА АРЕНА

Хоча Британська Financial Times пише, що «не можна ігнорувати ту загрозу, яку представляє нинішній курс Путіна для регіональної стабільності», але сьогоднішній день не приніс прийняття рішення про нові санкції, обіцяних Росії Німеччиною, Францією і Великобританією. Рішення цього питання відкладено до 24 липня. Вашингтон тут же заявив про готовність підтримати ці санкції, коли вони будуть введені.

Однак, міністри закордонних справ країн-членів ЄС ухвалили рішення про відправку в Україну поліцейської місії (ще вчора цю ініціативу, висловлену прем\’єр-міністром Австралії Тоні Еббот підтримав Президент України).

Поряд з доброю новиною про те, що «чорні ящики» зі збитого літака вже передані прибулим малазійським експертам (правда невідомо, побували вони у ФСБ), з\’явилися повідомлення про чергові спроби знищити терористів, які небезпечні для них Так, керівник місії ОБСЄ, яка працює в зоні аварії, Майкл Боцюрків повідомив, що основні частини літака були розрізані і мають не такий вигляд, яким він був під час першого візиту ОБСЄ.

З\’явилася інформація про чергове «накази Гиркина». У ньому головний російський терорист наказує всьому особовому складу, який володіє особистими речами пасажирів літака, здати їх в штаб ДНР. Цінні речі, при цьому, будуть спрямовані у Фонд оборони ДНР»

Джерело

peredplata