Про землю – мешканцям Дністровського та Вижницького районів

З 1 липня цього року в Україні перестав діяти земельний мораторій і відкрився ринок обігу землі. У зв’язку з цим у власників земельних ділянок (паїв) виникає чимало питань щодо порядку виділення земельної ділянки з метою подальшого її продажу, користування, оренди, а також захисту земельних прав фізичних та юридичних осіб.

Щоби кожен власник чи землекористувач був обізнаний з нормами чинного законодавства, які захищають його права на землю та визначають ефективні способи захисту, в тому числі, у разі звернення до суду, фахівці системи БПД у Чернівецькій області організовують низку заходів.

Так, юристка Кельменецького місцевого центру з надання БВПД Галина Руснак провела семінар-навчання для мешканців територіальних громад Дністровського району. Під час семінару обговорили поняття «ринок землі в Україні», чи потрібно скасовувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення та скільки землі зможе отримати у власність одна особа. Ці питання актуальні також і в рамках проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», який діє в Україні з 2020 року.

Галина Руснак зазначила, що 31 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який набрав чинності у липні 2021 року.

«За Законом, до 1 січня 2024 року купувати землі сільськогосподарського призначення зможуть виключно фізичні особи у розмірі не більше 100 га на одну людину, а з 1 січня 2024 року набувають такого права юридичні особи з встановленим обмеженням до 10 тис. га», – наголосила юристка.

Окрім того, під час бесіди представники територіальних громад мали змогу дізнатися про інструменти співпраці з системою безоплатної правової допомоги, адже її фахівці розвивають різні напрями взаємодії з органами місцевого самоврядування: організовують роботу консультаційних пунктів, проводять навчальні та правопросвітницькі заходи, розробляють методичні матеріали та програми надання БПД, які після затвердження місцевими радами сприяють забезпеченню реальних правових потреб громад.

Обговорювали земельну реформу й на Вижниччині. Зокрема: який порядок набуття права власності на земельну ділянку (пай)? Яка вартість землі? Хто здійснює оцінку землі? На ці та інші питання дала відповідь фахівчиня Вижницького місцевого центру з надання БВПД Ірина Коваль під час правопросвітницького заходу для працівників Вашківецької міської ради, а також для землекористувачів Вашківецької територіальної громади.

Також учасники заходу мали можливість дізнатися, у які терміни орган місцевого самоврядування розглядає звернення громадян щодо виділення земельної ділянки та які існують підстави для відмови у наданні дозволу на розробку проєкту землеустрою.

Якщо у вас виникають будь-які питання щодо земельних правовідносин – звертайтеся до фахівців системи БПД:
 за безкоштовним номером: 0 800 213 103;
 безпосередньо у місцевих центрах та бюро правової допомоги, контакти яких можна знайти на нашому сайті: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/regionalnyj-tsentr-z-nadannya-bezoplatnoyi-vtorynnoyi-pravovoyi-dopomogy-u-chernivetskij-oblasti/
 у дистанційних або мобільних пунктах доступу до БПД, графік роботи яких можна дізнатися в найближчому місцевому центрі/бюро правової допомоги;
 задати запитання у месенджер Facebook-сторінок центрів БПД.
 переглянути необхідні правові консультації із земельних питань на довідково-інформаційній платформі «WikiLegalAid»: https://wiki.legalaid.gov.ua/.
Довідково: для клієнтів системи безоплатної правової допомоги розроблено пакет інформаційних матеріалів з питань земельних правовідносин, які можна завантажити на нашому веб-сайті за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/informatsijni-materialy-z-pytan-zemelnyh-pravovidnosyn/

peredplata