Матерям із непростою долею у Чернівцях: як не стати жертвою насильства

З нагоди Дня родини у «Соціальному центрі матері та дитини» в Чернівцях працював консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Підопічні центру мали нагоду поспілкуватися про наболілі правові питання з юристами. Окрім того, спільно з представниками Патрульної поліції Чернівецької області провели бесіду на тему: «Як захистити себе від насильства в сім’ї».

Проблема насильства в родині є досить гострою та актуальною для України. Її складність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов зростання злочинності. До того ж, часто від цієї проблеми страждають діти.

«Насильство в сім’ї – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю», – наголосила фахівчиня Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Аліна Зузуля.

Куди ж звертатись, якщо зазнали насильства?

Облік і розгляд заяв та повідомлень про застосування домашнього насильства проводять суб’єкти, що працюють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству:

✅ районні, районні у містах Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад;
✅ служби у справах дітей;
✅ загальні та спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб (центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; притулки для дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; соціально-реабілітаційні центри (дитячі містечка); центри соціально-психологічної допомоги; територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг); інші заклади, установи та організації, які надають соціальні послуги;
✅ уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;
✅ суди (у випадку заяви про видачу обмежувального припису щодо кривдника);
✅ цілодобова «гаряча» лінія 1547 з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству щодо дітей.

Нагадуємо, що з метою розширення доступності до безоплатної правової допомоги для вразливих категорій осіб фахівці системи БПД організовують роботу консультаційних пунктів у приміщеннях спеціалізованих закладів. Це дає змогу особам, які не мають можливості відвідати центр чи бюро правової допомоги, отримати консультації та роз’яснення юристів.

peredplata