США та Україна шукають нову стратегію

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-США та Україна шукають нову стратегію після не зовсім вдалого контрнаступу
Президент Володимир Зеленський прибув до Вашингтона в критичний момент, коли є труднощі як на полі бою, так і на Капітолійському пагорбі.
Пише The New York Times:
Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона в понеділок аби взяти участь цього тижня у зустрічах з президентом Байденом і членами Конгресу США, щоб обговорити подальші дії обох країн. Обидва президенти намагатимуться продемонструвати солідарність і посилити підтримку України в критичний момент як на полі бою, так і на Капітолійському пагорбі.
Військові лідери США та України шукають нову стратегію ведення війни проти Росії, яку вони могли б почати впроваджувати на початку 2024 року, повідомляє The New York Times з посиланням на джерела.
Видання зазначає, що потрібен новий підхід, оскільки багатомісячний контрнаступ українських сил не виправдав очікувань.
За даними видання, США наполягають на консервативній стратегії, орієнтованій на оборону, нарощування військ і постачання зброї. Водночас Україна хоче піти в наступ, сподіваючись привернути увагу світу.
Українські військові чиновники розглядають стратегії, засновані на їхніх успішних атаках на Крим минулої осені. Вони шукають креативних способів вивести Росію з рівноваги, атакуючи збройові заводи, склади зброї та залізничні лінії, які використовуються для транспортування боєприпасів.
Колишній український військовий чиновник відмовився обговорювати з виданням стратегію Києва, але сказав, що новий план уточнюється і є “дуже сміливим”.
Водночас Пентагон вирішив направити до Києва генерал-лейтенанта Антоніо Агуто, який керує підтримкою України з бази в Німеччині. Генерал працюватиме безпосередньо з військовим керівництвом України, повідомляє The New York Times.
Представники США кажуть, що ставки високі, тому що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну. Вони також стверджують, що Україні доведеться боротися з більш обмеженим бюджетом.
Різні погляди українських і американських генералів дещо ускладнюють розв`язання завдання. Київ вважає основним напрямком бойових дій схід країни, а Вашингтон – південне узбережжя.
Видання зазначає, що українське командування вважає, що оборона на півдні занадто сильна і прорив туди може призвести до великих втрат. Тож Україна розділила свої сили між сходом і півднем, але “замість рішучого прориву склалася глуха ситуація”.
Українські військові командири назвали очікування американців нереалістичними, особливо враховуючи можливості авіації ЗСУ.

peredplata