Що відомо про прикордонника Сирового, який виявився агентом РФ і втік до Москви

“Уродженець Луганська прибув на службу на Закарпаття у червні 2022 року з Лисичанська. У серпні цього ж року його призначили начальником групи кіберзахисту відділення зв’язку одного з підрозділів кордону. Попередньо, доступу до державної таємниці військовослужбовець не мав”, – розповіли у ДБР.

У Держбюро повідомили, що фігурант разом з ухилянтами незаконно перетнув кордон з Угорщиною. І вже за декілька днів в одному з російських пабліків з’явилася інформація про те, що він тривалий час працював агентом спецслужб РФ і зараз перебуває в Москві. Росіяни стверджували, що він вів підривну діяльність проти України й обіцяли згодом викласти велике інтерв’ю зі зрадником.

ДБР не назвало імені фігуранта. Однак проілюструвало повідомлення фотографією Руслана Сирового, яку напередодні оприлюднила журналістка Зоя Казанжи.

“На фото – Руслан Сировий. Він зараз заполонив собою російські медіа. А сьогодні взагалі відбувся його бенефіс на російських каналах.

Знаєте чому? Як стверджують пропагандисти, цей Руслан – начальник відділу кібербезпеки Мукачівського прикордонного загону ДПС України. В системі працював з 2009 року. В Луганському прикордонному законі, починав з радіотелеграфіста. Зараз він знаходиться в Москві, куди благополучно втік разом зі своєю сімʼєю.

Тепер розповідає на камери, як він довго займався підривною діяльністю і збором важливої інформації для російських спецслужб. Як допомагав “ополченцям” Донбасу. З 2014 року, розповідає, встановив контакт з ворогами, допоміг однокласник. Каже також, що завдяки даним, які він передав, було виявлено місцезнаходження 128-ї бригади. І ще називає багато чого. Не хочу навіть писати. Росіяни стверджують, що завдяки цьому Сировому, вдалось отримати доступ до багатьох закритих баз і вузлам звʼязку прикордонників. Називають “наш разведчик”, – розповіла Казанжи.

За даними місцевого видання «Закарпаття Online», начальник групи моніторингу обстановки відділення інспекторів прикордонної служби «Велятино» Руслан Сировий 17 серпня 2023 року разом із дружиною та її 9-річним сином виїхав з України нібито на реабілітацію. 17 вересня він мав повернутися на місце служби, однак в Україну він не повернувся й на зв’язок із командуванням не виходив.

Зазначимо, ім’я Сирового згадувалось у дописі ГУР Міноборони. У розвідці повідомили, що його використають російські спецслужби, щоб скомпрометувати Україну. Зокрема, він має “підтвердити”, що зброя США та інших партнерів продавалась терористам ХАМАС на Близькому Сході.

peredplata