Чим може обернутися напад Ізраїлю на Сектор Гази

На думку журналіста Віталія Портникова, близькосхідна війна – це одразу центральна війна, тому що це конфлікт християнського і мусульманського світів. Він вважає, що доволі скоро можуть з’явитися нові конфлікти такого ж масштабу, якщо зараз не буде ніяких ефективних дій щодо їхнього превентивного профілактичного зупинення.

“Тобто це насправді початок війни Ірану навіть не проти Ізраїлю, а проти Сполучених Штатів, так як війна Росії проти України – це не війна проти України, тому що для Росії України не існує. Існує територія, окупована сепаратистами, що підтримуються Вашингтоном. Це війна Росії зі Сполученими Штатами за світовий вплив”, – сказав Портников на своєму ютуб-каналі. 

За його словами, потенційна війна на Близькому Сході створює набагато більші безпекові кризи для майбутнього цивілізованого світу, ніж війна Росії проти України.

Військовий аналітик Шон Белл в коментарі Sky News висловив думку, якщо Ізраїль почне наземну операцію, то він зіткнеться із “серйозною загадкою”. Він припускає, що ЦАХАЛ може зайти на південь від міста Газа, аби спробувати ізолювати ХАМАС. Ймовірно, операцію виконуватиме ізраїльський спецназ.

“У них (у ХАМАС – ред.) є кімнати, де вони розміщують штаб, планують, відпочивають та харчуються. І, звісно, ХАМАС інвестував у ці тунелі протягом десятиліть. Ізраїль гадки не матиме, куди вони всі тікають. А це означає, що вони можуть з’явитися практично будь-де і створювати реальну небезпеку”, – цитує його британське видання.

 

peredplata