Загальна мобілізація: на війну відправлятимуть тільки тих, хто письмово погодиться

Сьогодні Верховна Рада України продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію. Також хочуть змінити правила для військовозобов’язаних.

Про це йдеться у проекті закону №10209 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мудрої мобілізації та забезпечення оптимальної боєздатності військових підрозділів під час воєнного стану”, який зареєстрували у ВР.

Основні положення законопроєкту:

 
  • Військовозобов’язані, які офіційно не працюють та не мобілізовані до війська, хочуть задіяти у відновленні постраждалої інфраструктури.
  • Мобілізувати хочуть лише тих військовозобов’язаних, які письмово погодяться захищати Батьківщину та мають відповідні морально-вольові риси.
  • Військовозобов’язаних, які мають відстрочку або бронювання – зможуть мобілізувати. Це стосується лише тих, які два і більше роки працювали у держорганах на посадах, що передбачали використання зброї.
  • Військовозобов’язаним під час воєнного стану дозволять змінювати місце реєстрації, однак необхідно буде протягом трьох днів сповістити про це ТЦК та СП.
  • Граничний вік перебування на військовій службі в умовах воєнного стану хочуть скасувати. Тобто, за власним бажанням військові зможуть служити далі.
  • Призовники та військовозобов’язані зможуть на тиждень покидати місце проживання та не сповіщати про це ТЦК та СП.

“У цілому треба робити акцент на підсилення підтримки та мотивації для тих, які стали на захист Вітчизни, і на роботі з тими, які потенційно можуть поповнити ряди Збройних Сил України, а не ганебно ганятися і намагатися погрозами та примусом заганяти в Армію невмотивованих, які з різних причин не можуть/хочуть служити/воювати (при цьому ще й створюючи приємну для ворогів картинку). Нам дуже потрібна “мобілізація здорового глузду”, – йдеться в пояснювальній записці.

Джерело: https://enovosty.com

peredplata