У Чернівцях затримано бізнесмена, який за гроші переводив ухилянтів до сусідньої країни «лісовими стежками»

Служба безпеки заблокувала нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.
У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано 7 організаторів оборудок. Серед них – таксист-іноземець, посадовиця лікарні та псевдоактивіст, який видавав себе за «борця з корупцією».
За гроші вони «допомагали» ухилянтам сховатися від призову за межами України. Для цього продавали своїм клієнтам підроблені документи або переправляли їх за кордон поза контрольно-пропускними пунктами.
Вартість таких «послуг» становила до 7 тис. американських доларів. Сума залежала від терміновості виїзду та «способу» незаконного перетину державного кордону.
Завдяки оперативному реагуванню СБУ вдалося запобігти нелегальному виїзду з України до сотні ухилянтів.
 
🔹 Так, у Чернівцях:
Служба безпеки України заблокувала на Буковині ще один протиправний канал незаконного виїзду українських громадян призовного віку за кордон.
Організував її підприємець із Чернівців, який займається пасажирськими перевезеннями. Щоби виглядати перед «клієнтами» важливою персоною і переконати їх в успішності «операції», зловмисник називався радником голови «комітету з питань запобігання корупції в підрозділах ЗСУ» однієї з громадських організацій. Свої послуги оцінював у 6500 доларів США з особи.
Проте, оперативники СБУ викрили злочинну оборудку. «Антикорупціонера» затримали поблизу україно-молдовського кордону, куди він перевозив ухилянтів.
Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).
Триває розслідування для встановлення всіх обставин і причетних до злочину осіб.
Слідчо-оперативні дії проводили співробітники Управління СБ України в Чернівецької області спільно з працівниками УСР та слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.
 
 У Черкасах:
викрито медпрацівницю місцевої лікарні, яка за хабарі пропонувала дружинам військовозобов’язаних оформити фіктивну групу інвалідності.
Використовуючи підроблені меддовідки, їхні чоловіки планували виїхати за кордон як супроводжуючі особи.
🔹 У Львові:
затримано ще одного організатора нелегального «трафіку». Ним виявився 43-річний громадянин однієї з країн Південного Кавказу, який тривалий час проживає в Україні. Через посередників іноземець намагався знайти охочих до ухилення від мобілізації.
Тим, хто виявляв бажання уникнути призову, фігурант за гроші обіцяв зробити фіктивні пенсійні посвідчення по інвалідності. Завдяки таким «документам» ухилянти мали змогу виїхати за межі України.
🔹 На Вінниччині:
затримано двох місцевих жителів, які на човнах переправляли ухилянтів за межі України через прикордонну річку.
За наявною інформацією, за «додаткову» плату у розмірі 1 тис. євро ділки обіцяли своїм клієнтам оформити документи для подальшої легалізації за кордоном.
🔹 На Рівненщині:
затримано ще двох організаторів незаконної міграції. Зловмисники діяли у «тандемі» – один з них підшукував потенційних втікачів від призову, інший – переправляв їх до Євросоюзу через так звану «зеленку».
За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.
Комплексні заходи проводили спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.
 
Джерело: СБУ

peredplata