Скільки захисників із Буковини отримали звання Героя України за 2023 рік

Звання “Герой України” є найвищою державною нагородою. Військовим Героям України вручають орден — “Золоту зірку” за геройський вчинок.

За 2023 рік 36 захисників із західної України були удостоєні найвищого звання держави. З них троє – з Буковини.

Андрій Михайлович Коцик — молодший сержант Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну. Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (29 вересня 2023, посмертно).

Андрій Коцик народився 4 лютого 1987 року в селі Ясени Чернівецької області. Співав у церковному хорі, був гравцем футбольної команди, любив рибалити.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну, не маючи військового досвіду, сам вирішив долучитися до лав Збройних Сил України. Ніс військову службу в складі 108-го окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Брав участь у найзапекліших боях. Зокрема, у грудні 2022 року керуючи штурмовою групою разом з співслуживцями успішно і без втрат захопили позицію ворога, знищивши чотирьох та взявши в полон 10 окупантів. Крім того, вони забрали у росіян 3 кулемети, снайперську гвинтівку, гранатомети та нічні приціли. Загинув 4 лютого 2023 року (у свій день народження) під час штурму позицій окупантів у районі селища Спірне Соледарської міської громади під Бахмутом на Донеччині.

Богдан Ігорович Магаляс — молодший сержант Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну. Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (29 вересня 2023).

Богдан Магаляс народився 1994 року в селищі Кельменці Чернівецької області. Майже 10 років працював за кордоном у Польщі та Чехії. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну в березні 2022 року був мобілізований та перебував на передовій. Він пройшов двотижневі підготовчі курси й отримав сертифікат за спеціальністю “військовий медик”. У квітні 2022 року отримав звання молодшого сержанта та почав нести військову службу в складі 128-ої окремій гірсько-штурмовій бригаді. Військовий брав участь у визволенні Херсона, Червоного, Високопілля. Також обороняв Соледар та Бахмут.

Олег Лакуста – полковник поліції з Чернівецької області. Отримав звання Героя України 23 лютого 2023 року.

Олег Лакуста – учасник АТО на сході України у складі відділу швидкого реагування “Сокіл” УБОЗ УМВС України в Чернівецькій області, полковник Національної поліції України, учасник російсько-української війни, який відзначився у ході російського вторгнення в Україну.

На церемонії вручення нагород на Софіївській площі у Києві Президент Володимир Зеленський відзначив Олега Лакусту орденом “Золота Зірка”.

peredplata