Експерт розповів про ризики, які несе законопроєкт про мобілізацію

Українське суспільство активно обговорює зміни, які Кабінет міністрів пропонує інтегрувати у процес мобілізації чоловіків до лав Збройних Сил України.

Meta.ua звернулася до політичного аналітика та юриста Артура Білоуса із проханням проаналізувати основні ризики та недоліки цього законопроєкту.  

Далі слова Артура Білоуса

Законопроєкт про мобілізацію має як переваги, так і недоліки. Серед переваг я б назвав скасування строкової служби і заміна її тримісячними курсами.  

Головним недоліком є обмеження прав і свобод людини, сумнівне з правової точки зору навіть в умовах воєнного стану.

Адже пропонується особам, які не з’явилися до ТЦК за повісткою або в інший спосіб порушили вимоги закону, заборонити укладання угод з нерухомістю, водіння авто, отримання кредитів, вільне розпорядження своїми коштами на рахунках.

Такі обмеження і заборони діятимуть в разі, якщо керівники ТЦК внесуть відповідні дані про порушника до реєстру боржників. Що є сутнісно неправильним.

Адже боржник – це особа, яка не виконала зобов’язання за цивільним правочином і це невиконання встановлене судом. В даному ж разі такого немає.

Зрозуміло бажання військкомів не самим вишукувати ухилянтів, а створити їм нестерпні умови в побуті. Аби ті самі прийшли до ТЦК.

Проте, якщо особа не готова ризикувати своїм життям, вона, як її не засуджуй, знайде спосіб цього ризику уникнути. І недобросовісні військкоми, які за “подяку” цього ухилянта “не помітять”, нікуди не подінуться.

Проблему технічно можна вирішити запровадженням штрафбатів, загороджувальних загонів та інших методів сталінського СРСР. Проте Україна обрала європейський вектор розвитку.

Підсумково, закон чекає непростий розгляд в сесійній залі. І керівні ‘слуги’ це добре розуміють. А тому намагаються перекинути м’яч відповідальності за непопулярні рішення на поле військових

Про експерта: Артур Білоус — колишній український політичний діяч, народний депутат України 3-го скликання (1998—2002), позаштатний радник Президента України (10.1997-05.1999).

 

Джерело:МЕТА
 

 

peredplata