В РФ заявили, що падіння Іл-76 зірвало обмін військовополоненими, в українському штабі відреагували

Після падіння російського Іл-76 у Белгородській області РФ низка російських ЗМІ поширили заяви голови комітету Держдуми Росії з оброни Андрія Картаполова про те, що в ньому нібито перебували десятки українських військовополонених, яких везли на обмін; український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що з’ясовує ситуацію.

Джерело: Російська служба ВВС, російське пропагандистське видання РБК, російські Telegram-канали, губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков, уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець та Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у Telegram

Деталі: Пропагандистські російські ЗМІ майже одночасно розповсюдили заяву Картаполова про те, що літак перевозив 65 українських військовополонених і що його нібито “збили трьома ракетами Patriot чи IRIS-T”.

Таку заяву російський чиновник озвучив на засіданні Держдуми РФ, але не уточнив, звідки в нього такі дані.

Він також розповів, що військовополонених нібито перевозили два борти: інший Іл-76 з 80-ма полоненими на борту нібито встиг розвернутися після падіння першого авіалайнера у Бєлгородській області.

Картаполов також стверджував, що сторони готували обмін у форматі “192 на 192”, але тепер, за його словами, обміни полоненими між Росією і Україною, “мабуть, будуть поставлені на паузу”.

Пряма мова Картаполова: “Сьогодні мав відбутися обмін 192 на 192. Ось перший (літак) віз 65 осіб, другий − інших”.

Губернатор Бєлгородської області РФ В’ячеслав Гладков повідомив, що транспортний літак зазнав аварії і впав у полі недалеко від населеного пункту в Корочанському районі області. Усі, хто перебував на борту, загинули.

За його словами, зараз місце аварії оточено.

“Усі оперативні служби перебувають на місці, проводяться слідчі заходи. До місця направляється комісія для встановлення причин катастрофи”, − заявив Гладков.

“Українська правда” намагалася отримати коментарі від Дмитра Лубінця, його пресслужби та у представника Офісу омбудсмена Олександра Кононенка, але вони не відповідали на дзвінки, а повідомлення у месенджерах залишились непрочитані.

Пізніше Лубінець і Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими оприлюднили у Telegram заяви про те, що перевіряють цю інформацію.

Пряма мова омбудсмена: “Наразі, я, як Уповноважений ВРУ з прав людини, з’ясовую всі деталі події та аналізую отриману інформацію. Закликаю представників ЗМІ та громадян України не робити передчасних висновків та довіряти лише офіційним джерелам. А також прошу не розповсюджувати недостовірну інформацію. Ворог підступний. І всі ми знаємо, які жахливі методи РФ може використовувати, аби дестабілізувати українське суспільство. Не ведіться на провокації”.

Деталі: Детальніші дані він пообіцяв надати згодом.

Координаційний штаб також повідомив, що і він, і інші профільні структури збирають та аналізують всю необхідну інформацію.

“До оприлюднення офіційних заяв або коментарів уповноваженими особами або органами закликаємо ЗМІ та громадян утриматися від поширення неперевіреної інформації.

Наголошуємо, що ворог активно здійснює інформаційні спецоперації, спрямовані проти України, які мають на меті дестабілізацію українського суспільства”, − підсумували у Координаційному штабі.  

Джерела УП повідомляють, що Україна справді готувала обмін військовополонених. Але жодних деталей про час, місце чи імовірні цифри військовополонених співрозмовник видання не надав.

peredplata