Росіяни розконсервовують гармати сталінських часів

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Мене, як артилерста в теорії (офіцер запасу, артилерист, випускник військової кафедри Чернівецького держуніверситету) цей факт неабияк зацікавив. І я поставив собі запитання: це хороша для українців вістка про зняття з консервації Росією гармат 1950 року виробництва, чи погана?
На перший погляд, гармати хоч і застарілі, але якось підтримають артилерійську складову росармії. А з іншого боку виникає думка: якщо росіяни вже риютьтся по старих складах у пошуках хочаб чогось, що стріляє – знчить справи у росіян з артилерією дуже кепські.
Російські окупанти у боях проти ЗСУ почали використовувати рідкісні радянські гармати М-46 калібру 130 міліметрів. Водночас, як пише видання Defence Express, поки невідомо, яку ймовірну кількість М-46 розконсервував ворог.
Як зазначає видання, ці гармати виготовлялись з 1946 по 1950 роки, мають нестандартний як для сухопутних військ армії РФ калібр 130 міліметрів.
Заявлена дальність стрільби М-46 становить до 27 км звичайним уламково-фугасним снарядом та 37 км при використанні активно-реактивних снарядів.
Гаразд! Кілька сотень раритетних, музейних гармат у Росії може знайдеться. А от як зі снарядами з таким рідкісним калібром?
Але припускається, що старовинні снаряди калібру 130 міліметрів Росії може постачати КНДР. Якщо так, то звістка про розконсервування гармат М-46 швидше погана, ніж хороша.
 

peredplata