6 тисяч доларів з особи. На Буковині високопосадовці медзакладів та ВЛК підробляли довідки для військовозобов’язаних

СБУ викрила на Буковині масштабну корупційну схему уникнення мобілізації, яку організували посадовці медзакладів

 

Служба безпеки викрила групу посадовців трьох чернівецьких медичних закладів та військово-лікарської комісії, які за гроші допомагали чоловікам призовного віку уникнути мобілізації в часі воєнного стану.

 

Зловмисники налагодили схему видачі фіктивних медичних довідок щодо наявності у чоловіків психічних захворювань, госпіталізацій та виписок про проведене лікування. Далі на підставі цих документів «ухилянтів» знімали з військового обліку у зв’язку із непридатністю до військової служби. Коштувала «пацієнтам» ця «комплексна послуга» 6 тис. доларів США з особи.

 

За інформацією слідства, зловмисники протягом листопада 2023-січня 2024 року «заробили» на таких оборудках понад 115 тис.грн.

 

Співробітники СБУ затримали одного з організаторів схеми під час передачі чергової частини неправомірної вигоди в розмірі 31 тис. грн. 

 

Під час обшуків за адресами проживання, місцями роботи та у транспортних засобах фігурантів правоохоронці вилучили кошти, імовірно передані раніше в якості хабарів, чорнові записи, медичні справи та інші матеріали, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

 

Затриманому учаснику схеми повідомлено про підозру за ст. 4 ст. 27 і ч.3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

 

Триває слідство щодо встановлення всіх обставин злочину та вирішується питання повідомлення про підозру іншим причетним до протиправної діяльності особам.

 

Спецоперацію з викриття зловмисників проводили співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно з УСР та слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону.

 

#УСБУ_Чернівці

peredplata