На Буковині відкрили меморіальну дошку страченим воїнам УПА

🇺🇦 Вшанували повстанців, котрі поклали життя на вівтар визволення матері-України. У Мамаївській територіальній громаді відкрили меморіальну дошку воїнам боївки Захарія Басараби. 

 

Подія зібрала учнів, педагогів навчальних закладів , жителів сіл , воїнів ЗСУ, родичів страчених воїнів УПА, представників Чернівецького обласного товариства політвʼязнів та репресованих, керівництво громади. Присутні вшанували подвиг воїнів хвилиною мовчання та поклали до памʼятного знака квіти. А Іоан Чокалюк, капелан, протоієрей Свято- Покровської Православної Церкви України, відслужив панахиду та освятив памʼятний знак.

 

📍Восени 1944 року в селі Ленківці утворилася боївка УПА під керівництвом 30-річного Захарія Басараби. До неї також увійшли Дмитро Городецький, Микола Бідняк, Григорій Воєвідко, Іван Веренко, Дмитро Вербицький, Микола Гордей, Василь Бідняк.

 

✔️ Під проводом ОУН-УПА хлопці взяли до рук зброю та почали вести нещадну боротьбу проти радянської влади.

 

✔️ Наприкінці 1944 року очільник НКВД Берія вирішив застосувати привселюдні страти повстанців на шибениці. Обрали кількох чоловіків, яких було б «доцільно» повісити. Причому бажано в місцях здійснення ними акцій, або ж у рідних селах чи містах. Таким чином влада прагнула показати населенню, як активно знаходить усіх, хто наважиться виступити проти неї.

 

🕯️Страта була призначена на 18 січня 1945 року в селі Мамаївці. Приїхав вантажний автомобіль із засудженими Григорієм Воєвідкою та Миколою Гордеєм. Голосно зачитали вирок, повстанцям накинули петлі на шию і машина рушила.

 

На страту зігнали усіх мешканців Мамаївців та сусідніх сіл, в тому числі дітей, учні місцевих шкіл.

Опісля тіла ще три доби висіти на шибениці для залякування місцевого населення.

 

✝️ Де поховано страчених повстанців, і досі невідомо.

 

❗️Загалом у Чернівецькій області Спеціальна Виїзна Сесія Військової Колегії Верховного Суду СРСР в січні 1945 року засудила до смертної кари та привселюдно повісила щонайменше 8-х осіб у 5-ти селах краю.

 

🕯️Це подія страшна та пам’ятна. Вона відображає жертовний дух та силу боротьби українських повстанців за незалежність. Їхні жертви ввійшли в історію України як символ відданості і справедливості.

Джерело:  Чернівецька обласна рада 

peredplata