Інформаційна атака Росії: у Німеччині розслідують витік розмови офіцерів Бундесверу про Україну

 

У Німеччині почали розслідувати масштабний інформаційний витік: РФ, імовірно, перехопила та оприлюднила розмову між високопоставленими офіцерами Бундесверу щодо України. Йшлося про постачання крилатих ракет Taurus. І поки Міноборони країни намагається розібратися у ситуації, депутати Бундестагу вимагають від Олафа Шольца пояснень. А експерти припускають, що Росія в такий спосіб хоче зірвати постачання ракет. 

За словами журналістки, вона отримала запис від представників спецслужб та наголосила, що це сталося саме того дня, коли канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країни НАТО не беруть та не братимуть участь у російсько-українській війні. У звʼязку з цим Симоньян заявила, що звертається до посла Німеччини в РФ, міністерства закордонних справ країни та до самого Шольца із журналістським запитом:

«Як це, власне, розуміти? Чи не час уже зараз Росії дієво нагадати Німеччині, чим підриви російських мостів закінчилися для Німеччини минулого разу?»

Утім, чи дійсно представники влади Німеччини отримали журналістський запит, чи Маргарита Симоньян обмежилася постом у телеграмі, невідомо. 

Про що говорять представники Бундесверу

Симоньян стверджує, що розмова відбулася 19 лютого. У ній, згідно з її даними, брали участь керівник відділу операцій і вчений командування військово-повітряних сил Бундесверу, а також співробітники центру повітряних операцій космічного командування.

Згідно з оприлюдненим розшифруванням, один зі співбесідників говорить, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус хоче ретельно опрацювати питання постачання ракет Taurus в Україну. Також у межах розмови обговорюються технічні нюанси, логістика, навчання українських спеціалістів для обслуговування ракет тощо. Окрему увагу під час розмови було приділено можливій атаці на, ймовірно, Кримський міст.

«Є дві цікаві цілі — міст на сході та склади боєприпасів, розташовані вище. Міст на сході важко дістати, це досить дрібна ціль, але Taurus може це зробити, склади боєприпасів теж може вразити», — розмірковує один із учасників бесіди. 

Водночас співрозмовники сходяться на тому, що вразити міст насправді буде складно, оскільки через свій розмір він схожий на злітну смугу. Тож, за їхніми підрахунками, для атаки може знадобитися понад 20 ракет. 

Важливий момент: учасники бесіди обговорюють, як можна визначити цілі для майбутніх ударів так, аби уникнути прямої участі німецьких військових у процесі: «Нам потрібно стежити, щоби від самого початку не було формулювань, які роблять нас стороною конфлікту».

Німеччина почала розслідування

Наразі Міністерство оборони Німеччини оголосило про початок розслідування витоку. У відомстві підтверджують «випадок прослуховування», але наголошують на тому, що наразі точно сказати не можуть, «чи були в усний чи письмовий варіант запису … внесені зміни».

Німецьке видання Bild припускає, що запис могли зробити в Сингапурі, адже саме там на момент розмови перебував один із посадовців (він сам говорить про це на початку бесіди). Можливо, російські спецслужби прослуховували його номер. Не унеможливлюють і того, що його телефон зламали або офіцер скористався незахищеною мережею Wi-Fi.

Те, що інцидент уже розслідують, підтвердив Олаф Шольц у коментарі журналістам уже наступного дня після витоку: «Це дуже серйозна справа. Тому зараз це питання дуже ретельно, дуже інтенсивно і дуже швидко прояснюють».

Інформація про витік розмови офіцерів Бундесверу дійсно сколихнула німецьке політичне суспільство. Так, депутати Бундестагу вимагають від парламенту додаткового розслідування  інциденту, а від канцлера Олафа Шольца — пояснень.

«Ці повідомлення бентежать із двох різних причин. По-перше, тому що росіяни, вочевидь, підслуховували чутливі дискусії з питань безпеки, а також тому, що канцлер, можливо, пояснив свою відмову відправити ракети Taurus неправдивим твердженням», — заявив депутат від опозиційного Християнсько-соціального союзу Александер Добріндт.

Нагадаємо, нещодавно канцлер Олаф Шольц уже вкотре заявив, що Берлін не надаватиме Києву Taurus, оскільки це може зробити Німеччину стороною конфлікту у війні з Росією.

Російська інформаційна кампанія

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус назвав витік розмови офіцерів «гібридною дезінформаційною атакою» та закликав суспільство до єдності, передає Tagesschau:

«Це гібридна дезінформаційна атака — йдеться про розкол, йдеться про підрив нашої єдності. Ми не повинні піддаватися Путіну».

Пісторіус наголосив на тому, що реагувати потрібно виважено та рішуче. Проте він відкидає ризик серйозних наслідків, до того ж очільник оборонного відомства впевнений, що більша частина розмови і так не була таємницею для громадськості. Інформації про інші аналогічні інциденти наразі немає. Натомість невдовзі Служба військової контррозвідки має представити перший звіт щодо витоку. І лише після цього ухвалять рішення про наслідки, зокрема й у кадрових питаннях.

Тим часом експерт з оборонної політики Християнсько-демократичного союзу Родеріх Кізеветтер вважає, що Росія точно розрахувала час для оприлюднення інформації, щоб спробувати підірвати постачання Німеччиною в Україну Taurus. Водночас він зазначив, що спецслужби РФ могли проникнути в німецькі системи безпеки глибше, ніж можна було б очікувати. 

«Нам потрібно більше систем, які мають надійні засоби захисту», — зауважив Кізеветтер.

Спеціальна уповноважена Бундестагу з питань оборони Єва Хьогль теж закликала покращити підготовку вищого військового керівництва з питань безпечної комунікації: 

«По-перше, усі відповідальні особи на всіх рівнях Бундесверу повинні негайно пройти всебічну підготовку з питань безпечного зв’язку. По-друге, має бути забезпечена стабільна можливість безпечної і секретної передачі інформації і зв’язку».

Тим часом МЗС РФ вимагає від Німеччини пояснень.

«Спроби ухилитися від відповідей на запитання будуть розглядатися як визнання провини», — заявила офіційна представниця відомства Марія Захарова.

А російські державні ЗМІ повідомляють, що посла Німеччини Александра Ламбсдорфа викликали до Міністерства закордонних справ Росії. Проте він цієї зустрічі коментувати не став. 

https://www.rfi.fr/uk/європа/20240304-інформаційна-атака-росії-у-німеччині-розслідують-витік-розмови-офіцерів-бундесверу-про-україну?fbclid=IwAR2hN8Kerg1r969evu0A7XjInpgJCRkBSuXEDwpQsGYUPynOzsKqVgmanm8

peredplata