До розстрілу. Шмигаль брехав: В Україні розікрали увесь державний запас зерна

 

На трьох підприємствах Держрезерву розікрали майже 150 тисяч тонн зерна, яке мали зберігати на випадок неврожаю, війни та інших надзвичайних ситуацій.

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ України Михайло Апостол, повідомляє пресслужба міністерства.

“Це кричущий факт, адже йдеться про державні запаси, розраховані забезпечити населення хлібом на випадок форс-мажорної ситуації. І цю так звану «подушку безпеки» 40-мільйонної країни банально розікрали і розпродали. Мовчати про це – означає закрити очі й залишити злодіїв без справедливої кари за ці умисні дії. Так не можна, бо це – злочин проти власних громадян. А ці так звані “миші” мають імена, посади та повинні відповісти за свої дії по закону”, – заявив радник.

 

Слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та з конфіскацією майна.

Радник міністра зазначив, що за документами певний товар на складах є, але під час перевірки з’ясувалося, що його вже немає. На одному з підприємств не знайшли майже 18 тисяч тонн зерна, на іншому — майже 20 тисяч тонн, на третьому — 112 тисяч тонн.

Читайте також:  Новий прем’єр Шмигаль шокував заявою про воду для окупованого Криму

“Загалом 150 тисяч тонн зерна, які буцімто у нас є, але насправді вже давно розкрадені та продані”, – додав радник міністра.

Уряд прикрив торговців зерном із держзапасів

Раніше експерти закликали уряд припинити продаж пшениці за кордон, щоб уникнути дефіциту зерна в Україні через можливий неврожай.

Однак нинішній прем’єр-міністр Шмигаль гордо запевняв, що держава має достатньо запасів зерна на випадок форсмажорних обставин.

«Україна є житницею світу, не лише Європи. У нас є шестимісячний запас споживання Україною до нового врожаю. Ми працюємо з фермерами, ми працюємо з відповідними агрокомпаніями, з якими проводимо щотижневий аналіз того, як треба вести політику в експорті продовольства зерна, в тому числі. І якщо ми не зробимо сьогодні експорту в тих кількостях, в яких маємо зробити, при шестимісячному запасі ми отримаємо просто зерно, яке треба буде викинути на смітник. І агрокомпанії, бюджет України втратять валютну виручку, втратить бюджет підприємств, які не зможуть отримати те, що запланували», – заявив Шмигаль.

Тепер ми знаємо, що запасів насправді нема. Їх продали ділки від влади.

А Шмигаль, так само як і Зеленський, просто не володіли інформацією, чим потурали казнокрадам і злочинцям.

peredplata