Негідники в суді

НАБУ і СБУ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора викрили злочинну організацію, очолювану головою Окружного адміністративного суду м.Києва.

Детективи задокументували не тільки окремі факти вчинення корупційних злочинів, а й викрили цілу систему керованого правосуддя, яке не лише сприяло особистому збагаченню суддів, а й використовувалося головою ОАСК як інструмент захоплення ним влади у системі судоустрою.

00:01:26 Епізод І: Майновий стан – Детективи встановили, що голова та судді ОАСК володіють дороговартісними активами та ведуть неспівставний з рівнем офіційних доходів спосіб життя. При цьому, лише незначна частина з них відображена у деклараціях. Епізод ІІ: замовні рішення в ОАСК

00:04:47 Рішення про визнання відсутності коаліції у ВРУ – У 2019 році Окружний адміністративний суд м. Києва розглядав позов про визнання відсутності коаліції депутатських фракцій у парламенті, що відкривало шлях для його подальшого розпуску на підставі судового рішення. Голова ОАСК зазначив, що судді готові ухвалити таке рішення для помсти чинній на той момент владі.

00:06:23 Рішення щодо заборони держслужбовцям виїжджати закордон – Голова та заступник голови ОАСК розробили план із подання від сторонньої особи позову про заборону широкому колу державних службовців виїжджати за кордон після проведення виборів Президента України у 2019 році. У такий спосіб голова ОАСК планував продемонструвати свою владу та можливості суду, залякати і помститися колишнім високопосадовцям. Передбачалося запровадити заборону на виїзд держслужбовцям до розгляду справи по суті. Епізод ІІI: захоплення влади головою ОАСК

00:10:11 Конкурс до ВРП – У березні 2019 року розпочато конкурс із добору двох нових членів Вищої ради правосуддя за квотою Президента України. Голова ОАСК, побоюючись, що конкурс до ВРП можуть виграти нелояльні до нього особи, доручив одному із суддів ОАСК вивчити процедуру проведення конкурсу, виявити допущені порушення та підготувати позов для його подачі до того ж ОАСК від підставних осіб, щоб у подальшому відмінити результати конкурсу. Метою цих дій було фактичне захоплення влади головою ОАСК у найвищому судовому органі, який має повноваження з призначення, кар’єрного просування, покарання та звільнення суддів, шляхом введення до складу Ради лояльних до себе членів.

00:18:37 Захоплення влади у ВККС – Голова ОАСК у розмові зі «своїм» кандидатом до ВККС розповідає про намір захопити владу у цьому органі.

00:20:44 Епізод IV: Втручання голови ОАСК у діяльність інших органів влади – Крім ухвалення замовних рішень, голова ОАСК використовував своє службове становище та широке коло зв’язків для втручання у діяльність інших державних органів та захоплення влади на всіх щаблях суддівської системи.

00:21:19 Вплив на КСУ – Голова ОАСК здійснював систематичний вплив на суддів Конституційного Суду України з метою вирішення як власних питань, так і «замовлень» інших осіб, які звернулись до голови суду.

00:28:06 Рішення щодо ЦВК – У 2019 році до Шостого апеляційного адміністративного суду надійшов позов щодо оскарження роз’яснення ЦВК стосовно оплати праці учасників агітації на виборах Президента України. У телефонній розмові з довіреною особою кандидата в Президента України голова ОАСК зазначив, що він готовий вплинути на суддів для ухвалення необхідного рішення лише у випадку отримання неправомірної вигоди.

00:29:27 Вплив на посадовців НАЗК – Голова ОАСК у телефонній розмові з членом НАЗК обговорює комерційне вирішення питання стосовно протоколу про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, що планується скласти на одного з народних депутатів України (який наразі є обвинуваченим у кримінальному провадженні, розслідуваному НАБУ).

00:32:15 Створення перешкод у призначенні до Верховного Суду «нелояльних осіб» – Голова ОАСК також вирішив завадити призначенню нелояльних до нього колишнього голови та одного з членів Вищої ради правосуддя на посаду суддів Верховного Суду. Він планував блокувати голосування за них на засіданні ВРП, зокрема шляхом пошуку голосів «проти» та отримання «замовного» висновку НАЗК про наявність конфлікту інтересів у діях голови Верховного суду та членів ВРП, які беруть участь у конкурсі.

00:40:58 Епізод V: «Особливий» статус ОАСК і суддів – 13.03.2019 заступник голови ОАСК святкував день народження в одному з київських ресторанів. Журналісти програми «Слiдство-інфо» висвітлили цю подію у своєму репортажі. Враховуючи, що на святкування завітало багато відомих людей, зокрема й учасників справ, які розглядались ОАСК, голова та судді адмінсуду занепокоїлися.

00:45:02 Детективи НАБУ здійснюють слідчі дії за місцем роботи та проживання як суддів ОАСК, так й інших учасників злочинної схеми. Наведені аудіозаписи є лише частиною великого масиву інформації. У межах провадження фігурують посадовці судової гілки влади, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, народні депутати України, керівники центральних органів державної влади та інших правоохоронних органів.

peredplata