СБУ на Буковині викрила злочинну групу, яка торгувала фальшивими документами

Служба безпеки України викрила двох мешканців Чернівецької області, які реалізовували замовникам підроблені паспорти громадян України та офіційні документи представництв іноземних держав.

Для своєї протиправної діяльності ділки винайняли офіс у Чернівцях, який маскували під вивіскою митних брокерів. «Клієнтам» вони пропонували, зокрема, міжнародні COVID-сертифікати, внутрішні та закордонні паспорти, водійські посвідчення.

За даними спецслужби, вартість фальшивок, залежно від їх виду, коливалась від €50 за COVID-сертифікат до €2 тис. за повний пакет документів.

Для своєї конспірації з клієнтами зловмисники зустрічалися у різних, попередньо обумовлених місцях.

Правоохоронці задокументували два епізоди цієї протиправної діяльності. У ході обшуків за місцями проживання фігурантів та офісному приміщенні вилучено:

– копії документів осіб, в тому числі й громадян РФ;

– паспорти іноземців;

– електронні зразки бланків документів:

– печатки приватних підприємців, нотаріусів, лікарів з ознаками підробки;

– комп’ютерну техніку;

– 6335 євро, 500 доларів США, 2237 румунських леїв, 7578 грн, а також польські злоті та фунти стерлінгів.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру за ч.3 ст.358 (підроблення, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів)  та ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до схеми осіб.

Викриття протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Чернівецькій області спільно зі слідчими Нацполіції за процесуального керівництва Чернівецької окружної прокуратури.

 

Речниця СБУ в Чернівецькій області Леся Федоренко.

peredplata