PRO PATRIA – ЗА БАТЬКІВЩИНУ. Про пам”ятник у Чернівцях

Вже і до Чернівців добігла хвиля знесення пам’ятників совєтської доби, тож хочу і я висловити свою думку з приводу майбутнього військового пам’ятника на Соборній площі. Постараюся бути дуже прагматичним та відкинути вбік всі особисті сентименти та антипатії. Хто не знає, в 1995 році я домігся спорудження пам’ятника Героям Буковинського Куреня в Чернівцях – всупереч волі тогочасного комуністичного мера М. Федорука!
Чернівці як столиця буковинської України, важливого історичного краю нашої держави, потребує великого державного військового пам’ятника для вшанування героїв, які полягли за Україну і український народ. Немає кращого місця для такого пам’ятника, як Соборна площа, причому наявність тут державного військового пам’ятника убезпечить нас від реалізації двох шизофренічних задумів місцевих черновіцерів – відновлення пам’ятників Австрії та цісаревій Сісі (Єлизаветі), дружині Франца Йозефа І.
Існуючий на цьому місці совєтський військовий пам’ятник, попри всю його ідеологічну невідповідність реаліям самостійної української держави, з архітектурної точки зору споруджений дуже професійно і чудово вписується в довколишню історичну забудову. Скульптурна частина пам’ятника є низькосортним зразком фашистсько-сталінського стилю і однозначно має бути усунена.
Дозволю собі запропонувати спосіб, в який можна досить легко трансформувати цей монумент на пам’ятник українським військовим героям ХХ-ХХІ століть, зберігши його мистецьки вартісну архітектурну частину.
Тож без жалю попрощаємося з дегенеративною фігурою совєтського солдата-зомбі, на місці якого потрібно встановити бронзову великомасштабну фігуру сучасного українського вояка в повному обмундируванні. Запропоновані кілька повнофігурних фотографій є лише першим наближенням – думаю, що найкращі українські скульптори запропонують своє бачення цього монументу.
Повністю потрібно буде замінити і написи на пам’ятнику, зберігши, натомість, мистецьки виконаний картуш для головного напису, замінивши, очевидно, п’ятикутну зірку на державний тризуб. Дати 1941-1945 потрібно усунути, оскільки цей пам’ятник потрібно присвятити всім борцям за волю України і в часи першої, і другої Світових воєн, а особливо всім тим українським військовим, які захищають українську державу від московського ворога вже в наші дні.
Основний напис на картуші в нижній частині пам’ятника пропонується замінити на такий:
«P R O P A T R I A
ГЕРОЯМ, ЯКІ ПОЛЯГЛИ В
БОЯХ ЗА БАТЬКІВЩИНУ.
СЛАВА УКРАЇНІ!
СЛАВА ГЕРОЯМ!»
Латинський вислів «Pro patria» (За батьківщину) дозволить легко зрозуміти призначення пам’ятника для гостей з європейських чи американських країн, де саме такими словами увінчують військові пам’ятники полеглим за батьківщину героям.
Переконаний, що трансформований таким чином військовий пам’ятник в Чернівцях стане потужним засобом для патріотичного виховання людей та їх консолідації, незалежно від їхніх політичних поглядів та національного походження.
Сподіваюся, що руїнницькі нахили сучасного керівництва міської ради вдасться стримати, і цінний архітектурний ансамбль військового пам’ятника на Соборній площі після його трансформації ще багато років служитиме українській державній справі.

peredplata