Депутатка Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко пропонує назвати вулицю у Чернівцях на честь представника Румунії

– Найбільша дискусія почалась на основі заяви румунської спільноти про назви вулиць саме на честь румунських діячів, тому я розкажу передісторію свого бачення, – обґрунтувала Ольга Кобевко свою пропозицію. – Отож, за попередньої каденції обласної ради, мною був поданий проект про створення в області нагородного знаку ім.Ярослава Окуневського для юних медиків.
 
– Ярослав Окуневський народився в Радівцях (Радауци, Румунія). Військово-морський лікар, він зробив рідкісну кар’єру : став адміралом, очолював медичну службу австрійського військово-морського флоту. Розробив медичний статут флоту, який, з невеликими змінами, чинний і нині в багатьох європейських країнах. Згодом жертвував великі суми на створення Легіону Українських Січових Стрільців. Очолював санітарну місію ЗУНР, завідував санітарними справами в Державному Секретаріаті ЗУНР.
 
– Так от, цей проект мені активно блокували саме представники румунської спільноти. Спочатку його не пропускав юридичний відділ, ніби знаходячи граматичні чи інші помилки в тексті, так було більше року. Далі на сесії, саме голова Іван Мунтян та опзжист Дмитро Павел, які просували все румунське, але агресивно заблокували цей проект під час розгляду. Чому? Та тому, що таким чином було б доведено, що на території Румунії народжувались і українські патріоти. 
 
– Так от до чого я це, до того, що жоден представник румунської громади ні в Україні, ні в Румунії, не намагався увіковічнити ім’я Окуневського, коли у цілому світі його прославляють, як адмірала МС та активного діяча….Його іменем називали військові нагороди в США, Іспанії, Японії, тощо.
 
– Про що думати зараз?! Зараз потрібно робити все, щоб в Україні пам’ятали Героїв, щоб лише українське панувало в Україні! Слава українським Героям! – написала Ольга Кобевко. 
 
 На зображенні може бути: 1 особа та текст

peredplata