Українські воїни знищують не лише російску армію, але і гроблять промисловість і економіку Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Російська промисловість переживає гостру кризу робочої сили
Через масову мобілізацію, в рамках понад 300 тисяч людей було кинуто на війну з Україною, а ще білйше мільйона емігрували, залишились без робочих рук фабрики та заводи по всій Росії
Дефіцит кадрів у російській промисловості у жовтні досягнув максимальних позначок за всю історію спостережень (з 1993 року), показало дослідження Інституту економічної політики імені Гайдара (його висновки публікує “Комерсант”).
Показник “достатності кадрів”, яке вираховують на підставі опитування топ-менеджерів та власників промислових підприємств, минулого місяця впав до мінус 30%. Така кількість тих, кому не вистачає робочих рук, перевищила частку тих, у кого з кадрами все гаразд.
В окремих галузях опитування зафіксував повноцінний кадровий колапс: індекс достатності робочої сили у легкій промисловості впав до мінус 70%, у машинобудуванні – до мінус 35%, у харчовій промисловості – до мінус 25%.
Це створює проблеми промисловцям, половина з яких (50%) скаржаться на неможливість наростити виробництво: навіть в умовах, коли потрібно замінити західні компанії, що випускають, для випуску продукції просто немає робочих рук.
Кожна п’ята компанія (22%) змушена знижувати обсяги виробництва через кадровий голод. Кожна третя (33%) попереджає, що може погіршитися якість продукції.
За оцінками Мінекономрозвитку, лише за тиждень мобілізації – у вересні – чисельність робочої сили в економіці віком від 15 років скоротилася на 600 тисяч осіб. І це лише початок: у гіршому сценарії економіка може втратити до 1,4% робочої сили, а це понад мільйон людей, оцінює Дмитро Польовий, директор з інвестицій “Локо-Інвест”.
Мобілізація, зазначає він, це удар по демографії, ринку праці та інвестиційного клімату, який відбувся в той момент, коли економіка втрачає доступ до західних технологій та обладнання.
“Мобілізація не проходить даремно, вона завдає нищівного удару по бізнесу, який вже можливо буде відновити. І ця тенденція зупинки роботи підприємств з кожним днем зростає”, – констатує Яніс Клюге, експерт Німецького інституту безпеки та міжнародних відносин. Економісти Віденського інституту міжнародних економічних досліджень прогнозують, що призов до армії відріже щонайменше 0,5% від російського ВВП наприкінці року.
У третьому кварталі економіка РФ втратила 4% у річному вираженні, а четвертому її спад може прискоритися до 7,1%, оцінює ситуацію ЦБ РФ.

peredplata