США, Франція і Німеччина нарешті дійшли згоди щодо постачання в Україну великої кількості бойової техніки

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
–Звершилося це новорічне, чи різдв’яне чудо сьогодні, 5 січня.
Цьому рішенню передувала тривала і непроста історія. Спочатку президент Франції Емануель Макрон намагався стримувати Білий дім і Пентагон від скликання чергового засідання міністрів оборони у форматі “Рамштайн”. Французький президент все ще шукав шляхи про щось домовитись з Володимиром Путіним. Однак усі його намагання успіхами не увінчалися. Те ж саме зі свого боку намагався зробити і канцлер Німеччини Олав Шольц, але теж марно…
Відтак США оголосили про готовність поставити в Україну чималу (кілька десятків) багатофункціональних бронетранспортерів Bredley. Настала черга “відкривати карти” Франції і Німеччині. Франція оголосила про готовність спрямувати з французьких складів в Україну, так звані, “танки на колесах” AMX-10RC. Машини AMX-10RC, насправді, не танки, – це шестиколесні легко броньовані бойові розвідувальни машини піхоти, які оснащені потужною 105-міліметровою гарматою. Також бойові машини AMX-10RC називають колісними винищувачами танків.
До речі, про готовність Франції поставити в Україну бойових машин AMX-10RC Емануель Макрон повідомив учора під час телефонної розмови з Володимиром Зеленським.
І останнє слово сьогодні сказала Німеччина. Міністр економіки ФРН Роберт Хабек, перебуваючи з робочим візитом у Осло (Норвегія) заявив, що для уряду Німеччини вже не існує жодних перепон щодо поставки в Україну необхідної партії танків (точніше, гібриду БМП з танком) “Marder”. Щодо цих поставок були деякі непорозуміння з Грецією. Греція також претендує одержати у Німеччини танки (БМП) “Marder” та запчастини до них.
Передбачаю запитання експертів скептиків: чому не вже і не все відразу? Міністр економіки ФРН Роберт Хабек відповів і на це запитання. Військові експерти і логісти намагались адаптувати можливості поставок зброї в Україну відповідно до динаміки і розвитку подій на лінії фронту.
Деякі коментатори та спостерігачі оцінили цю заяву, як готовність ЗСУ до переходу в активний контрнаступ.

peredplata