Блінкен у Конгресі: США не підтримують ударів по РФ західною зброєю, але вирішує Україна

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Дедалі частіше ми стаємо свідками, що Києву тяжче достукатись у двері Держдепу, Пентагону, Білого дому, ніж до Конгресу США…
Приміром, саме Білий дім, Пентагон і Держдеп забороняли українцям наносити атаки по російських енергопаливниx підприємствах і НПЗ. Але врешті-решт це “ембарго” вдалось подолати завдяки позиції низки конгресменів, які притисли керівництво Пентагону і Держдепу до стінки і довели, що НПЗ – це не цивільні об`єкти, а підприємства, які прямо працюють на війну для російського війська у першу чергу. .
Сьогодні, на жаль, все ще діє іще одне застаріле “ембарго” — заборона бити українцям по скупченню військ агресора, які знаходяться перед самісіньким російсько-українським кордоном. Дакувати конгресмену (республіканцю !!!) Майклу Макколу, який ткнув носом держсекретаря США i гітариста Ентоні Блінкена у оперативну карту російсько-українського кордону й наочно продемонстрував і пояснив йому для чого і чому потрібно надати українським військовим дозвіл бити по прикордонних воєнних і військових цілях Російської Федерації, які розташовані у прикордонній зоні з Україною.
Республіканець Майкл Макколккол:
“Конгрес не запроваджував обмежень застосування зброї. Це Джейк Салліван та ваша адміністрація. Вони не можуть здобути перемоги з тими обмеженнями, які ви накладаєте”.
Браво, пане Маккол!
ххх

США не підтримують і не заохочують використання поставлених Україні західних озброєнь для ударів за межами української території, проте Україна сама ухвалює рішення про те, як ефективно розпоряджатися цією зброєю.

Джерело: держсекретар США Ентоні Блінкен на слуханнях у комітеті з закордонних справ Палати представників Конгресу, цитує Радіо Свобода, Держдеп

Деталі: Блінкен наголосив, що завдання США та їхніх союзників – постачати Україні ту зброю, якої вона потребує для відбиття російської агресії.

Пряма мова Блінкена: “Ми надали Україні необхідну допомогу. Фактично, Сполучені Штати згуртували 50 країн по всьому світу, щоб стати на захист України і не дати їй бути стертою з мапи, як того прагнув Владімір Путін.

Ми згуртували міжнародну спільноту, щоб розділити цей тягар”.

Деталі: Низка членів Конгресу, включаючи голову комітету республіканця Майкла Маккола, на слуханнях у середу поставили Блінкену запитання, чому адміністрація Джо Байдена забороняє Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях на території Росії

Вони, зокрема, виступили із твердженням, що прихильником такої заборони є радник із національної безпеки Джейк Салліван, Конгрес у своїх рішеннях про виділення Україні допомоги таких обмежень не встановлював.

Що передувало: Раніше Блінкен ухилився від прямої відповіді на уточнювальне запитання про те, чи дозволять США бити про території РФ американською зброєю.

Нагадаємо: Американський сенатор Джим Ріш вважає за необхідне дозволити Україні завдавати ударів американською зброєю по російській території тоді, коли це потрібно для її оборони.

peredplata