Україна вражає російські радіолікаційні станції (РЛС)…

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
– Сполучені Штати Америки знову “стурбовані”…
В останні дні ЗСУ не лише змогли стабілізувати фронти на Донбасі та на північ від Харкова, а й активізували удари по російській глибинці.
Багато хто звернув увагу на те, що остання серія ударів українців спрямована насамперед проти “очей” російської військової могутності – радіолокаційних систем противника та пов’язаних із ними засобів протиповітряної оборони.
З 20 квітня було здійснено щонайменше десяток серйозних атак на такі об’єкти, причому половина з них – за останні сім днів. Про це пише одна з найвпливовіших швейцарських газет Neue Zürcher Zeitung.
Для Києва, ймовірно, не в останню чергу важливо знищити якнайбільше російських систем оборони до того, як в Україну прибудуть перші винищувачі F-16, і таким чином зробити повітряний простір безпечнішим для цих літаків.
Знищення російської системи оборони сучасного типу “С-400” у районі Донецька минулого тижня було особливо вражаючим. Український бeзпілотник спостереження зміг без перешкод зняти, як одна за одною пускові установки та відповідний радар згорають у вогні.
В іншій атаці на околиці обласного центру Луганська у вівторок увечері на відео очевидців і нових супутникових знімках видно сліди великої пожежі діаметром півкілометра на військовому аеродромі. Ця така, очевидно, була спрямована не лише на знищення самого аеродрому, але й націлена на дві мобільні радарні установки “Небо-М”. Радарний комплекс “Небо-М” не тільки дуже дорогий, але йoгo важко замінити. Небо-М” використовується для виявлення руху ракет та літаків на відстані 600 кілометрів. Це покриває половину України.
Радіолокаційний комплекс нa Ай-Петрі в Криму (розташований на горі пост спостереження, створений ще за радянських часів і використовується також для дальньої розвідки) також зазнав обстрілу в середині травня.
Раніше були пошкоджені українськими безпілотниками дві стратегічні радіолокаційні станції “Воронеж -М”.
***
Успіхи України на території РФ налякали не лише росіян, але й Америку. Вашингтон передав Києву, що атаки на російські системи раннього попередження “Воронеж -М” можуть призвести до дестабілізації ситуації. Про це пише The Washington Post з посиланням на обізнане джерело в адміністрації США.
“Сполучені Штати стурбовані недавніми ударами України по російських об’єктах раннього попередження про ракетний напад. Мовляв ці об’єкти не були задіяні в підтримці війни Росії проти України. Але вони є чутливими об’єктами, оскільки Росія може вважати, що її стратегічний потенціал стримування є мішенню, що може підірвати здатність Росії підтримувати ядерне стримування проти Сполучених Штатів”, – сказав американський урядовець.
З Києва відповіли: “Росія використовувала радарні майданчики “Воронеж -М” для спостереження за діями українських військових, зокрема за використанням Києвом повітряної зброї, такої як безпілотники та ракети”.
У Києві зазначили, що метою ударів було зменшити здатність Росії відслідковувати дії українських військових на півдні України.

peredplata