З 1 червня в Україні зросте тариф за світло. Ціна буде єдиною для всіх

Уже з 1 червня в Україні зросте тариф за світло. Він складатиме уже 4,32 гривні за кіловат-годину. Ціна залишиться єдиною для всіх, незалежно від обсягу споживання.

Чому немає диференційованого тарифу, в ефірі телемарафону відповіла заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук, передає 24 Канал.
 

Чому всі споживачі платитимуть за світло однаково

За словами посадовиці, сценарії, коли той, хто споживає мало, платить за електроенергію менше, розглядалися, проговорювалися й прораховувалися. Втім, наголосила Гринчук, були завеликі ризики зловживання такою диференційованою системою.

Були значні ризики несправедливої оплати споживачами за електроенергію. Тому що в нас є багато колективних споживачів, багато споживачів, які досі без відповідних лічильників. І дуже важко буде визначити, яку саме ціну вони мають заплатити, який саме обсяг споживання у них,
– підкреслила заступниця міністра.

Тож аби уникати таких зловживань і все-таки справедливо підходити, уряд зупинився на такому варіанті, підсумувала Гринчук. Водночас додала, що нічний тариф зберігається на рівні 2 гривні 16 копійок за кіловат-годину.

Чому підняли тариф на електроенергію

    • Міністр енергетики заявив, що підвищення тарифу – складний, але необхідний крок.
  • “Мета – не залишитись без світла, втримати систему. Нас чекає масштабна реконструкція, яка потребує величезних сил і коштів. Весь цей час триває ремонтна кампанія на об’єктах генерації, розподілу та передачі. На жаль, розуміємо, що обстріли об’єктів енергетики з боку ворога будуть продовжуватись, і маємо залучити усі можливі ресурси”, – підкреслив Герман Галущенко.
  • Водночас зазначив, якби росія систематично не руйнувала нашу енергетичну інфраструктуру, тарифи поки що залишилися б незмінними.
  • Міністр додав, що в умовах складної економічної ситуації через повномасштабну війну не можна дозволити підвищення ціни на електроенергію для населення до ринкового рівня (майже 7,5 гривні за кіловат/годину).
  • Разом з тим, наголосив, що держава в цих умовах не має можливості утримувати наднизьку пільгову ціну для всіх споживачів. Адже тариф на електроенергію у розмірі 2,64 гривні покривав тільки третину реальної вартості електроенергії.

Джерело: https://24tv.ua

peredplata