Борги наші чи не наші?

Буковинці лише почали звикати до нового постачальника природного газу до їхніх осель, переукладати угоди та проводити платежі за спожите «блакитне паливо» на поточний рахунок вже ПАТ «Чернівцігаз», як раптом дав про себе знати попередній постачальник – ДК «Газ України».

Спочатку звідти надсилали (чи не всім краянам) численні повідомлення про заборгованості, які необхідно негайно сплатити. Як могло так трапитися, аби саме в момент ліквідації компанії до числа неплатників раптом потрапила абсолютна більшість споживачів – невідомо, але «листи щастя», як охрестили їх буковинці, за їхніми ж словами, надходили та надходять і досі. Хтось, не розібравшись, намагався чимшвидше цих боргів позбутися, переказавши гроші на вказані рахунки. Інші, більш скрупульозні споживачі, що завше слідували показам приладів обліку та традиції ретельно платити за всі послуги, намагалися довести свою непричетність до вказаної у повідомленнях «Газу України» суми боргу шляхом штурмування районних управлінь газового господарства ПАТ «Чернівцігаз» та його головного офісу в Чернівцях з розрахунковими книжками в руках. Вочевидь, втомившись від навали обурених громадян з вимогою розібратися у паперах «боржників» ДК «Газ України», працівники нинішнього постачальника газу 5 грудня 2013 року оприлюднили на офіційному сайті наступну інформацію.

«ПАТ «Чернівцігаз» проводить ліцензовану діяльність з постачання природного газу споживачам – фізичним особам Чернівецької області з 01. 08. 2011 року. Договори на газопостачання, укладені між ПАТ «Чернівцігаз» та нашими шановними клієнтами, а також розрахунки, які здійснюються в рамках цих договорів, датуються не раніше ніж 01. 08. 2011 року. Відтак наша Компанія несе відповідальність та готова обговорювати питання споживання обсягів природного газу та наявної заборгованості за період саме з 01 08. 2011 року і по даний час. Також наголошуємо, що ПАТ «Чернівцігаз» не має юридичного відношення до ДК «Газ України» та не може відповідати за коректність документів, що надсилаються споживачам природного газу цією компанією. В той же час, намагаючись допомогти нашим клієнтам прояснити ситуацію, повідомляємо, що боргові претензії ДК «Газ України» до споживачів можуть висуватися лишень стосовно фактично спожитих обсягів газу та розрахунків за ними станом виключно на 31. 07. 2011 року. Звертаємо особливу увагу споживачів природного газу – фізичних осіб, що поточні платежі за використаний природний газ з 01. 08. 20011 року необхідно проводити виключно на поточний рахунок ПАТ «Чернівцігаз» зі спе-ціальним режимом використання: рах. №26033312870001 в ЧОВ «Ощадбанк» м. Чернівці, МФО 356334.»

При цьому пропонувалося зі всіма питаннями стосовно наявності або відсутності заборгованості перед ДК «Газ України» та її розміру станом на 31. 07. 2011 р. звертатися безпосередньо до ДК «Газ України».

Може, на цьому й скінчилися б митарства колишніх клієнтів попереднього надавача «газових» послуг, та ось біда – в кінці минулого року буковинців знову закидали листами – цього разу навіть пакетами паперів з повідомленням про проведення «Газом України» інвентаризації та проханням підписати 2 примірники інвентаризаційного опису станом на… 01. 11. 2013 року (?!), підтвердивши цим наявність лічильника природного газу, «який було встановлено підрозділами компанії».

— Я довіряю редакції, давно читаю Вашу газету, але це вже мене дістало, — пише Петро Кудрик з Вижниччини. Оцініть цю київську писанину – такі листи одержують тисячі людей тільки в нашому районі…

Можна зрозуміти людину, котра, за її словами, не просила нікого встановлювати їй той безкоштовний лічильник. Можна зрозуміти, що інвентаризація має здійснюватися комі-сійно очно, а не заочно. Як і те, що далеко не всі споживачі, колишні клієнти ДК «Газ України», можуть пам’ятати, що то була за програма встановлення лічильників, зрозуміти, зрештою, що таке сальдо на користь компанії та чи не треба, бува, сплатити зараз і вартість «безкоштовного» свого часу приладу обліку. У всякому разі, запевнення теперішніх працівників цієї компанії з Києва, з якими вдалося поспілкуватися з цього приводу про те, що підтвердження чи спростування громадян стосовно наявності у них приладу обліку ні до чого не зобов’язує, не переконало. До того ж, на такі думки наводить і відсутність офіційної інформації на офіційному веб-сайті компанії. А ще – маленьким шрифтом приміточка на надісланих «актах звіряння рахунків» про те, що коли впродовж 10 днів після отримання цього акта інформація в ньому не заперечується, то вона вважається узгодженою. До речі, як правило, у таких «депешах» дата у вихідному документі суттєво різниться від дати їх отримання колишніми клієнтами компанії далеко не на їхню користь.

Отож, як діяти у випадку зі своєрідною інвентаризацією лічильників, що встановлені буковинцям 5 років тому, нехай люди вирішують на власний розсуд. Однак, думається, що у разі наявності у компанії майнових претензій до споживачів вирішувати їх варто більш цивілізованим шляхом – зверненням до суду, наприклад, а не засипанням людей «листами щастя».
Адреса ДК «Газ України» – 04116 Київ, вул. Шолуденка,1. Тел. 0 44 537 05 38, факс 044 537 00 40.
Наталія Брянська

peredplata