Союзники України стурбовані владою головного помічника Зеленського – Bloomberg

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Андрій Єрмак накопичив величезний вплив в офісі президента, і ряд відставок уряду викликають занепокоєння в західних столицях.
Пише агентство Bloomberg:
“Оскільки російський наступ триває вже третій рік, деякі міжнародні прихильники України дедалі більше стурбовані тим, наскільки багато рішень зосереджено в руках 52-річного Єрмака, колишнього кінопродюсера, який став єдиним найбільш наближеним до президента Зеленського і який має прямий вплив на все що діється в Україні – від зовнішньої політики до військового планування”.
Автори статті пригадують дивний випадок, який трапився під час Всесвітнього саміту миру у Швейцарії. Лідери кртаїн світу вишикувались у три шеренги для так званого “сімейного” фото і високий український чиновник у зеленій уніформі стояв у центрі групи. Після такого казусу чимало лідерів захотіли поцікавитись у які ігри грає київська влада за завісою.
Натомість сам Андрій Єрмак в інтерв′ю агентству Bloomberg заперечив свій зростаючий вплив. “Я не беру участь у кожній роботі, я лише координую. Так, я дуже пишаюся тим, що президент запитує мою думку, але він запитує мою думку, тому що я отримую результати”, – сказав пан Єрмак.
Президент України Володимир Зеленський у своїх інтерв`ю називає Єрмака “потужним менеджером”, а нападки на Єрмака розцінює як інформаційні атаки на самого себе.
У статті Bloomberg пишеться й про те, що “піднесення Єрмака” супроводжувалося падінням багатьох інших високопосадовців і робилося це часто руками самого Єрмака.
“Мандат Андрія Єрмака ширший, ніж у будь-кого з його попередників. Він відігравав центральну роль у прийнятті всіх ключових рішень у воєнний час: заміна головнокомандувача генерала Залужного, постачання зброї, переговори про гарантії безпеки, нагляд за обміном полоненими… та чимало інших питань контролює пан Єрмак” – пише Bloomberg.
Агентство Bloomberg з посиланням на джерела, стверджує, що у травні Єрмак зіграв важливу роль у відставці міністра інфраструктури Олександра Кубракова, чиновника, який колись мав прямий зв’язок із Зеленським і був близький до адміністрації Байдена.
***
Від себе я б згадав про звільнення з посади не лише головкома, але і міністра закордонних справ Вадима Пристайка, генпрокурора Руслана Рябошапку, секраря РНБО Олександра Данилюка, тощо…
***
Bloomberg не є першим міжнародним ЗМІ, які пишуть про узурпацію влади в Україні Андрієм Єрмаком. Видання Politico також писало про Єрмака і охрестило його “зеленим кардиналом”.
Цікаво, які висновки з цих публікацій зробить Зеленський… і чи зробить?

peredplata