Через Чернівецьку область збудують євроколію до румунської Сучави

Завдяки перемозі в проєкті CEF, через Чернівецьку область почнуть будувати євроколію до румунського міста Сучава. Половина коштів на це надходить з бюджету, інша — грантова допомога

Євроколія має об’єднати міста в Румунії, Україні, Молдові та Польщі. Заявка Укрзалізниці разом із урядом на проєкт CEF перемогла, і на початкові роботи будуть виділені кошти. 

Через Чернівецьку область буде побудована колія, яка з’єднає місто із Сучавою в Румунії. Фінансування першого етапу робіт буде поділено: половину коштів надасть бюджет, а решту — грант. 

Це займе певний час, але ключове те, що вже почалася документальна робота. Поступово ми досягнемо того, що євроколія пройде через Чернівецьку область”, — сказала Атаманюк в Суспільне Чернівці.

Проєкт передбачає, що євроколія з’єднає такі міста, як Краків, Львів, Чернівці, Сучава та Унгени. Це відкриє нові можливості для експорту продукції з України та Молдови, адже на сьогодні євроколія охоплює лише чотири області в Україні. Чернівецька область стане п’ятою. За словами Атаманюк, на першому етапі йдеться про будівництво лінії від Вадул-Сірет до Чернівців, а згодом — до Львова.

Водночас посадовиця зазначила, що проєкт, ймовірно, буде поділено на кілька частин. 

“Побудувати залізницю від Чернівців до Львова займе більше часу, ніж побудова ділянки від Вадул-Сірет до Чернівців, яку можна реалізувати швидше”, — пояснила вона.

Наразі ще не вирішено, через які ділянки області проходитиме колія. Це питання вирішують проєктувальники.

“Можливо, в певних місцях буде потрібен обхід. У самих Чернівцях недоцільно прокладати колію через центр міста”, — додала Атаманюк.

Остаточна вартість проєкту та план його реалізації стануть відомі після проведення експертної оцінки.

Джерело: Стопкор

peredplata

Залишити відповідь