Росія/Україна: Заява Верховного представника від імені ЄС щодо повідомлень про направлення КНДР військ до Росії

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Європейський Союз б`є тривогу на увзесь світ у звязку з відомостями про те, що КНДР надсилає війська для участі в незаконній агресивній війні Росії проти України. Це є серйозним порушенням міжнародного права, включаючи найбільш фундаментальні принципи Статуту ООН. Це означає односторонній ворожий акт з боку КНДР із серйозними наслідками для європейського та глобального миру та безпеки. Ця подія також ще раз демонструє, як Росія поширює нестабільність і ескалацію в регіоні та в усьому світі.
Європейський Союз рішуче засуджує поглиблення військової співпраці та поставки зброї між КНДР і Росією, які грубо порушують численні резолюції Ради Безпеки ООН. ЄС закликає КНДР припинити підтримку незаконних військових зусиль Росії.
Поглиблення військового співробітництва Росії з КНДР є чіткою ілюстрацією, що незважаючи на заявлену готовність до переговорів, Росія насправді не зацікавлена ​​у справедливому, всеосяжному та тривалому мирі. Навпаки, Росія посилює ескалацію та відчайдушно шукає будь-якої допомоги для своєї війни, в тому числі від акторів, які серйозно порушують глобальний мир і безпеку.
Крім того, через тривожну зміну позиції щодо денуклеаризації КНДР, яку висловив міністр закордонних справ Лавров, Росія відмовляється від своїх ключових зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), зокрема щодо запобігання розповсюдженню ядерної зброї, і порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН, прийняті за підтримки Росії. Таким чином Росія ставить під загрозу свої обов’язки як постійного члена Ради Безпеки та як країни-члена ООН. КНДР не може і ніколи не матиме статусу держави, що володіє ядерною зброєю, відповідно до ДНЯЗ.
Постійна підтримка КНДР агресивної війни Росії проти України ілюструє, наскільки тісно пов’язана безпека Європи з безпекою Індійсько-Тихоокеанського регіону. Європейський Союз координуватиме свої дії з цього приводу з міжнародними партнерами.
***
Ну, бачимо що риторика ЄС дещо змінилася: тепер Євросоюз не просто “глибоко стурбований”, а вже “б`є тривогу”. Це вже прогрес!

peredplata

Залишити відповідь