На Буковині – румунська, а в Чернівцях – російська

На Буковині – румунська, а в Чернівцях – російськаПродається мова. Ціна – за домовленістю
5 липня в стінах українського (?) парламенту, незважаючи на більш як дві тисячі поправок, негативного висновку науково-експертного управління ради, було прийнято закон, який нищить українську мову. Продала більшість разом з тушками мову на догоду Росії та своїм шкурним партійним інтересам. Давайте ж розберемося, що то за закон такий і як він дотичний до Буковини.

Варто зауважити, що він прямо дотичний до Чернівецької області, адже одним з авторів цього розкольного закону є депутатка Чернівецької обласної ради від, зрозуміло, партії регіонів Ауріка Божеску. Вона ще є помічником депутата (колись буковинця) Івана Попеску. Нагадаємо, домна Ауріка вже роки славиться своїми прорумунськими заявами. І, були часи, коли вона звинувачувала владу помаранчевих в пригніченні румунської мови в області (при тому, що тут в деяких селах навіть українських шкіл-садочків немає).

Закон «Про засади державної мовної політики» прописаний так, аби на папері єдиною державною залишалась українська, але по регіонам практично замінилась мовами регіональними. В Чернівецькій області, зокрема. Адже, згідно з ще не підписаним головою верховної ради та президентом закону, потрібна 10-відсоткова чисельність носіїв регіональної мови (а в окремих, не виписаних в законі, випадках, й менше 10%) для визнання на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць її мови регіональною. І, виходячи з цього, на всій території Буковини (на вимогу румунів, яких в області за останнім переписом населення 2001 року більше 12,5 відсотків населення) обласна рада може прийняти рішення про надання румунській мові статусу регіональної, в Чернівцях (на вимогу росіян, які складають більше 12 відсотків) міська рада може надати російській статус регіональної, так само, як і в Новодністровську, де росіяни складають більше 10 відсотків. Що вже говорити про райони та села краю. Бо ж кожна місцева рада має право приймати рішення про надання регіонального статусу на своїй території тій чи іншій мові.

А тоді чиновникам варто вже діставати підручники з румунської чи російської. Адже тоді в роботі, діловодстві і документації місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування може використовуватися регіональна мова (мови). І посадові та службові особи зобов’язані з відвідувачами, що вживають регіональну мову (мови), спілкуватися цією регіональною мовою (мовами).
Окрім того, у межах території, на якій поширена регіональна мова, цією мовою, за згодою сторін, має вестися судочинство і професійні судді в будь-якому випадку повинні володіти регіональною мовою. І знання регіональної мови враховуватиметься при прийнятті на роботу службовців та суддів.
В освіті державні та комунальні навчальні заклади у встановленому порядку створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, за наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання від учнів, студентів. А коли бажаючих навчатися регіональною мовою мало, то формуватимуться малоком-плектні навчальні заклади, класи, групи і забезпечуватимуться умови їх функціонування.
Телерадіоорганізації стають же повністю вільними у виборі, якою мовою їм вести мовлення.

Отож, в регіонах (особливо російськомовних) можна забути про мову українську. Її ж вчити не обов’язково, бо скрізь достатньо розмовляти та знати мову регіональну. Тобто, замість підтримки й без того скаліченої роками цькувань та митарств української мови, маємо її чергове плюндрування.
Цинічними також були пояснення депутатів-регіоналів Ківалова та Колісниченка (так звана «КаКа), що прийняття такого закону не вартуватиме ні копійки грошей бюджету. Але за підрахунками, зауважте, мінфіну, на реалізацію цього антиукраїнського закону потрібно від 12 до 17 мільярдів на рік. А називають суми й у два рази більші, бо ж треба й книги друкувати, й сотні тисяч людей навчати мови тощо. І це все при тому, що на охорону здоров’я на рік виділяють 7 мільярдів, а на культуру ще менше.

Тому влада на чолі з Януковичем Росії мову віддала задурно, а народу України – за десятки мільярдів гривень. Невже ми такі багаті, щоб за таке платити?
Надія Вірна –Надежда Верная –Nadia Virna

peredplata