“Катарська нафто і газовидобувна та газотранспортна система “Qatar Petroleum” оголосила війну російському “Gazprom”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Блюсселя:

“Qatar Petroleum” є основним конкурентом російської державної корпорації “Gazprom” на європейському ринку. Учора катарська компанія “Qatar Petroleum” опублікувала на своєму сайті повідомлення, що вона планує суттєво (в 1,5 рази) збільшити поставки скрапленого газу на європейський ринок.

Міністр енергетики Катару та головний виконавчий директор державної компенії “Qatar Petroleum” Саад Шеріда аль-Каабі вже заявив, що його країна готова до цінової війни з російським “Gazprom”, оскільки є найефективнішим виробником з точки зору витрат і може витримати будь-яке зниження цін на Європейському газовому ринку.

Протягом наступних двох років Катар планує наростити видобуток до 126 млн тонн скрапленого газу, при тому що раніше цього рівня в Катарі планували досягти тільки в 2026 році. Нагадаємо, що за підсумками 2019 року Катар добув 77,5 млн тонн скрапленого газу.

“Газпрому” є над чим замислитися, оскільки поставки його трубопровідного газу в країни Європи, а також до Туреччини падають. Так, за перший квартал 2020 року “Газпром” вперше в історії отримав збиток в розмірі 306 млрд рублів.

Розворот “Газпрому” на Азію також не обіцяє багато прибутку. Газопровід “Сила Сибіру” може окупитися хіба що у 2048 році, а якщо ціни на газ будуть і далі знижуватися, то продавати газ за кордон стане просто нерентабельно.

Чим цікава ця інформація для України? Тим, що морський порт Гданськ (Польща) поступово перетворюється у найпотужніший нафтогазовий хаб Європи. У Гданськ вже проклали маршрути газові танкери LPG не лише з Катару, але і з США. Bідтак доставка катарського і американського газу до України і Біілорусі не є жодною проблемою. Ризики стати об’єктом нафто-газового шантажу для України і Європи з боку Росії зводяться до нуля.

Світлина від Rostyslav Demchuk.
 
 
 

peredplata