ВАСИЛЬ БАБУХ КОПАЧ ІСТОРИЧНИХ ПЛАСТІВ на Буковині. Вижницька сторінка в історії Голівуду

 

Останнім часом пожвавило свою діяльність Вижницьке земляцтво.Окрім пропагування достоїнств рідного регіону, його речники почали збирати й відомості про вихідців з Вижниччини, які залишили помітні сліди в світовій культурі.
Зокрема стараннями земляцтва було зібрано обширний матеріал про уродженця Вижниці, відомого голлівудівського кінорежисера,володаря кількох “Оскарів” Отто Премінгера(На Заході його називали Премінжером).
Народився він 1905 року в сім’ї заможного місцевого єврея.Його батько був знаним юристом і свого часу навіть обіймав посаду генпрокурора Австро-Угорщини.
Певний час сім’я Премінгерів мешкала в Чернівцях.Тут у 2011 році народився молодший брат Оттто-Інгвальд.
Батько намагався спрямувати синів своєю стежкою. Однак доля розпорядилася
по-іншому.Юридичну освіту встиг здобути лише його молодший син Інгвальд.
.Після Чернівців у зв’язку з посадовим підвищенням глави сімейства сім’я Премінгерів переїхала до Відня. Отто,маючи акторські здібності, вирішив спробувати себе на сценічних підмостках. Його взяв до себе в трупу власник одного з театрів Макс Райнхардт. Спершу юнак працював тут актором, а згодом йому запропонували посаду асистента режисера.Це пізніше допомогло йому пробитися у великий кінематограф.
Відчувши, що в Європі запахло порохом і на історичний кін почав виходити фашизм,брати Премінгери емігрували до США. Тривалий час Отто не зміг знайти собі роботи, тим паче творчої.Та якось,прочитавши газетне оголошення про те, що кіностудія Голлівуд запрошує на роботу акторів, Не маючи надії на успіх,Отто теж вирішив взяти участь у конкурсному відборі і гідно витримав його. А далі в умовах гострої конкуренції він почав здобувати свою нішу на кіномистецькому олімпі.Працював новачок,як згадують його сучасники,каторжно, з повною віддачею сил.І його подвижницька праця була немарною. Ним у Голлівуді було створено понад 40 кінострічок. У 12-х із них він знявся як актор.Зокрема блискуче виконував він ролі німецьких нацистів.
Отто тричі номінувався на Оскара в номінації “Кращий режисер”.
За підказкою брата до
кіноіндустрії почав долучатися й Інгвальд Премігер ,але в іпостасі продюсера. І згодом теж почав пожинати успіхи на цьому кону.Він мав добрий нюх на вигідні творчі проекти.
Перший успіх йому принесло
придбання права на екранізацію гумористичного твору одного з американських письменників про військово-польовий госпіталь часів Корейської війни. Вклав Інгвальд У цей проект Інгвальд вклав 100 тисяч доларів, натомість виручив суму вдесятеро більшу.Окрім того, твір приніс її творцеві й “Золотий глобус” –
головний приз Канського кінофестивалю та “Оскара” за кращий адаптований сценарій. За мотивами цієї кінострічки згодом був створений популярний серіал “Чортова служба в госпіталі М.Е.Ш”. До речі скорочений варіант твору демонструвався і
на радянських екранах.
До найвищих творчих досягнень Премінгера-старшого відносятья кінострічки
«Анатомія вбивства» (переможець Венеціанського кінофестивалю),
«Лора»),”Крдинал”. неблагонадійних. Він постійно кидав виклик в У кінострічці “Людина із золотою рукою” режисер вперше порушив проблему наркоманії.
Великим успіхом користувалася й здійснена ним вільна екранізація опери “Кармен” під назвою – “КарменДжонос”, де знімались тільки темношкірі актори.
Екранізації відомих творів світової класики стають улюбленим жанром режисера, Однак його наступні роботи цього жанру погано вписувалися в тогочасний кінематографічний пейзаж через свою надмірну театральність та зневагу до монтажу й екранної
Пластики.
І все ж Отто Премінгер увійшов в історію. кінематографу новатором та відступником від консервативних канонів.
В Голівуді він виступав проти фарисейства та переслідування інакомислячих.А ще Отто прийняв на роботу акторів, яких влада наділила ярликом неблагонадійних.
У 1977 році віПремінгер видав книгу спогадів про свій життєвий і творчий шлях.Є там і чудові рядки про свою малу батьківщину – Вижницю.-Я завше носив у своєму серці це містечко над бурхливим Черемошем,оперезане поясом Карпатських гір.-зізнався видатний кіномитець.ці рядки стали приємною несподіванкою.адже тривалий час Отто Премінгер з невідомих причин не афішував місце свого народження і стверджував,що народився у Відні.
До речі,в галузі кінематографу пробував себе і молодший брат Отто Інгвальд.Він навіть був продюсером фільму Військово-польовий госпіталь,що був переможцем Канського кінофестивалю.
Помер Отто Премінгер у 1986 році в Нью-Йорку.За життя з ним зустрічався ще один знаний вижничанин, відомий буковинський письменник, який писав на ідиш,Йосип Бург.
Певний час земляки навіть листувалися між собою. Премінгер виношував задум створити кінострічку за мотивами творів буковинця.

Світлина від Василя Бабуха.
 
 
 

peredplata