Анонс для українських ЗМІ

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-У понеділок у курортному карпатському містечку Гута, що на Франківщині, в резиденції президента України “Синьогора” відбудуться тристоронні переговори у форматі “Люблінський трикутник”! Президент України Володимир Зеленський проведе зустріч із президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою.
Під час цієї зустрічі президентів йтиметься, зокрема, про нарощування військ РФ на кордоні з Україною, про ситуацію з мігрантами, яких Білорусь перенаправляє на кордони Польщі та Литви, накладення санкцій щодо Білорусі… Учасники зустрічі в Гуті обговорять питання об’єднання зусиль у протистоянні запуску “Північного потоку – 2”, політичне, економічне і військове співробітництво.
Для довідки: Люблінський трикутник, це тристоронній регіональний альянс для політичного, економічного, культурного й соціального співробітництва між Литвою, Польщею та Україною, метою якого зокрема є зміцнення діалогу між країнами, підтримка інтеграції України в Європейський Союз та НАТО і спільна протидія російській агресії в Україні.
Країни Люблінського трикутника заявили про свою підтримку відновлення територіальної цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів і закликають припинити російську агресію проти неї. Люблінський трикутник підтримує надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями НАТО та заявляє, що надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО є наступним необхідним кроком у цьому напрямку.
Тристоронній формат заснований на традиціях та історичних зв’язках трьох країн. Відповідну спільну декларацію міністри підписали 28 липня 2020 року в Любліні, Польща. Люблін обрали спеціально як натяк на середньовічну Люблінську унію, що створила Річ Посполиту — одну з найбільших держав Європи свого часу.
Ідея про створення такої організації належить Адаму Чарторийському, яку озвучив В’ячеслав Чорновіл ще за часів президентства Леоніда Кравчука.
На зображенні може бути: карта та текст
 
 
 
 
 
 

peredplata